Hledá se šest patriotů

Pátek 26. 4. 2024,

V sobotu schválil americký Kongres po šesti měsících očekávání balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 60,8 miliard dolarů. Vyslal tím jasný signál nejen Rusku, ale i Evropě. Ukrajina nyní žádá Evropu o sedm systému vzdušné ochrany Patriot. Její prosbu vyslyšelo zatím jen Německo, které již Ukrajině poskytlo dva a příslíbilo třetí.  Kdo se připojí? 

Česká stopa

Necelý týden před klíčovým hlasováním v americkém Kongresu vyzdvihnul premiér Petr Fiala ve svém projevu v Hudsonově Institutu českou iniciativu na munici pro Ukrajinu. K té se připojilo už 20 zemí a podařilo se zajistit půl milionu kusů dělostřelecké munice. Do roka by to mohl být milion. 

Nezbytnost vzdušné ochrany

Konflikt v Izraeli částečně upozadil pozornost na ruskou agresi na Ukrajině. Poslední útok Iránu na Izrael ale také ukázal zásadní roli protivzdušné obrany. Útok zahrnoval 170 bezpilotních letounů a 30 řízených střel, z nichž žádná nevstoupila na izraelské území, a 110 balistických raket, z nichž malý počet dosáhl Izraele. 

Pro porovnání, pouze za tento rok byla Ukrajina napadena téměř 1 200 ruskými raketami, více než 1 500 bezpilotními letouny a 8 500 řízenými bombami. Nemůžeme si dovolit, aby naše podpora Ukrajině nyní polevila. Právě naopak!

Najde se šest statečných?

Podle Dmytra Kuleby, ukrajinského ministra zahraničí, je celosvětově 100 systémů Patriot. Některé země přitom používají více než jeden tento systém na pouhé jedno letiště. 

Slovy prezidenta Zelenskeho: “Patrioty lze nazývat systémy protivzdušné obrany pouze tehdy, když fungují a zachraňují životy, a ne když stojí nehybně někde ve skladištích."

V Evropském parlamentu jsme před dvěma týdny odmítli udělit rozpočtové absolutorium Radě (členským zemím) dokud nedodá potřebnou vojenskou pomoc Ukrajině, konkrétně systémy Patriot. Zatímco lídři evropských zemí nutnost vzdušné ukrajinské obrany diskutovali na Evropské radě, žádný nový závazek to nepřineslo. 

Pozornost je nyní upoutána na dvě země - Španělsko a Řecko. Země totiž dohromady disponují více než tuctem systémů Patriot.  Obě země však tuto možnost koncem týdne odmítly a zadupali tak mezinárodní očekávání k podpoře Ukrajiny. 

Plán pro Ukrajinu

Přestože je společný HDP Západu 25krát větší než HDP Ruska, v roce 2023 činila vojenská podpora Západu Ukrajině 0,1 % západního HDP, zatímco Rusko vydávalo na vojenskou agresi více než 6 % svého HDP a Ukrajina na svou obranu – přibližně 25 % svého HDP.

K dosažení potřebné míry podpory Ukrajině po vzoru USA je zapotřebí kolektivního rozhodnutí EU. Odpovědí může být konfiskace zmrazeného ruského majetku, který nyní činí 300 miliard euro. 

Ukazuje se, že systém, založený na individuálních dobrovolných příspěvcích nestačí. Potřebujeme jasný plán pro dosažení vítězství Ukrajiny za účasti EU a NATO.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign