Uctění památky zavražděného novináře připomíná důležitost svobody projevu

Středa 21. 1. 2015,

Evropský parlament dnes uctil památku zavražděného arménského novináře Hranta Dinka, kterého před osmi lety v Istanbulu zastřelil sedmnáctiletý extremista. Případ žurnalisty obhajujícího práva arménské menšiny v Turecku opět připomněl, jak je důležité bojovat za svobodu projevu, která je zásadní součástí demokracie.  

Hrant Dink byl turecký vydavatel, novinář a redaktor bilingvních turecko-arménských novin Agos.

"Účastnila jsem se uctění jeho památky jako členka Delegace ve Smíšeném parlamentním výboru EU-Turecko, abych vyjádřila podporu těm, kteří v Turecku usilují o svobodu slova a chtějí budovat občanskou společnost," vysvětlila europoslankyně Šojdrová.

Žurnalista Dink patřil k arménské menšině v Turecku, jejíž práva často veřejně hájil. Kritizoval také turecké popírání arménské genocidy (často popisované například v tureckých učebnicích v rozporu s historickou realitou) a zároveň se zasazoval o mezinárodní uznání arménské diaspory. Byl třikrát obžalován z "hanobení Turectví" a turečtí nacionalisté mu vyhrožovali smrtí.

"Byla jsem dojatá vystoupením jeho manželky a přátel, kteří nevzdali boj za práva Arménů v Turecku," doplnila Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign