Zákon o svobodě médií čekají první zatěžkávací zkoušky

Středa 20. 3. 2024,

Evropský parlament konečně schválil Akt o svobodě sdělovacích prostředků (EMFA). Nařízení z pera komisařky Jourové má posílit svobodu a nezávislost médií a ochránit novináře. Má předcházet tragickým případům, jako byly vraždy Daphne Caruany Galizii, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, a zajistit nezávislost veřejnoprávních médií. Nebude to lehká cesta. Slovenská vláda premiéra Fica ve stejnou chvíli předkládá návrh zákona na ovládnutí slovenské veřejnoprávní televize i rozhlasu. Stále existují média ovládaná politiky, jako je maďarská agentura V4 News Agency.

Parlamentu, a především frakci EPP, se podařilo posílit ochranu novinářů. Členské země nemohou nutit novináře, aby sdíleli své zdroje nebo nasazovali špionážní software. Parlament také uspěl vynětím odkazu na „ochranu národní bezpečnosti“, který by mohl sloužit jako záminka pro některé země k sledování novinářů. To znamená konec používání spywaru Pegasus, jak jsme mohli zaznamenat například v Maďarsku.

Členské státy také musí respektovat redakční svobodu a nezávislost médií, včetně těch veřejnoprávních. Vlády nebudou moci ovládat veřejnoprávní média ani jejich regulátory.

Zákon klade důraz na redakční nezávislost veřejnoprávních médií i v souvislosti s jejich stabilním financováním bez politického vměšování a špehování.

Vedení veřejnoprávních médií také bude muset být zvoleno na základě transparentních, otevřených, objektivních a proporcionálních kritérií. Nesmíme dopustit, aby si lidé jako Fico svévolně znárodnili veřejnoprávní média a proměnili je v hlásnou troubu Ruska.

Nová pravidla dopadnou i na maďarskou agenturu V4 News Agency, o jejíž existenci jsem se dozvěděla během pracovní návštěvy Budapešti v listopadu 2022. Jedná se o agenturu, která je přímo provázána s vládním konglomerátem Kesma a Orbánem. Na můj dopis adresovaný Orbánovi jsem obdržela stručnou odpověď od současného ministra pro evropské záležitosti, Jánose Bóka:

„Podle veřejně dostupných informací je V4 News Agency soukromou společností vlastněnou společností V4NA Ltd. Není nijak spojena s maďarskou vládou.“

Problém je však právě v dostupnosti veřejných informací, nebo spíše v jejich nedostupnosti. Ministr zahraničních věcí Lipavský mi následně potvrdil, že o činnosti této agentury ví a také ho to znepokojuje. Jedná se o propagandistický kanál založený v Londýně skupinou maďarských podnikatelů a politiků, kteří zneužívají jméno Visegrádské čtyřky. S V4 však agentura nemá nic společného. Současně však V4 nemá autorská práva na své označení a nedá se tak proti Orbánovu propagandistickému kanálu soudně bránit.

Co EMFA tedy zmůže v takových případech? Agentury jako je V4 News Agency budou nyní muset zpřístupnit informace o své celé vlastnické struktuře v národních databázích. Ať už se vlastnictví skrývá za jedním nebo pěti konglomeráty, budou s tím muset vyjít ven. Všechny sdělovací prostředky také budou muset informovat o tom, zda dostávají státní finanční prostředky. Každý si tedy bude moci ověřit, jaké médium sleduje, a zda je pro něj dostatečně věrohodné.

Evropská unie nemůže rozhodovat za členské státy v oblasti mediálních zákonů, ale může jim pomoci vytvářet transparentní a svobodné prostředí pro práci novinářů a sdělovacích prostředků. Tato legislativa je dobrým krokem v tomto směru a jsem ráda, že právě česká komisařka jí pomohla prosadit. Prvním velkým testem, jak nový zákon dokáže ochránit média proti politickému vměšování, bude právě Slovensko.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign