Rozpočet 2015 – Priority italského předsednictví – Duální model v odborném vzdělávání

Pátek 5. 9. 2014, Michaela Šojdrová

Výbor přijal stanovisko a pozměňovací návrhy k rozpočtu na rok 2015. Oproti předloženému návrhu bylo odsouhlaseno navýšení o cca 57 mil. eur na program ERASMUS+, KREATIVNÍ EVROPA, MEDIA a několik pilotních projektů v oblasti kultury a vzdělávání. 

O výsledné podobě rozpočtu pro rok 2015 bude jednat rozpočtový výbor, který má na změny v rozpočtu největší vliv. (Velmi mi to připomnělo situaci v PSP ČR, i u nás rozhodoval vždy rozpočtový výbor o tom, které návrhy změn rozpočtu mají šanci na úspěch. I rozpočet EU obsahuje medvědy a medvíďata v podobě poslaneckých návrhů na financování různých užitečných pilotních projektů.)

Na výboru byly prezentovány priority italského předsednictví v oblasti kultury a vzdělávání.

Italský ministr kultury a turismu Dario Franceschini přednesl velmi komplexní pohled na význam a využití kulturního bohatství Evropy, včetně vytváření nových pracovních míst. Tím se stává kultura jedním z nástrojů ekonomického růstu a tak se také stavíme k investicím do kulturních aktivit. Ministryně pro vzdělávání, vysoké školy a výzkum Stefania Giannini zdůraznila mimo jiné propojení kultury a vzdělávání, význam programu ERASMUS, díky kterému se mohly 3 miliony mladých lidí během uplynulých 20 let vzdělávat na zahraničních vysokých školách, dá se tak již hovořit o generaci ERASMUS. Italské předsednictví uspořádá 21. listopadu v Padově konferenci k hodnocení dopadů Boloňského procesu v terciárním vzdělávání.

Státní tajemník Luigi Bobba vystoupil k prioritám v oblasti podpory zaměstnanosti mládeže, výchovy k aktivnímu občanství a podpory evropské civilní služby.

Prezentace studie „Duální vzdělávání: Most přes rozbouřené vody“, kterou zadal v minulém volebním období tento výbor, přinesla porovnání několika modelů odborného vzdělávání zejména se zaměřením na „učňovské“ obory a na různé formy praktické výchovy (praxe v podnicích nebo ve školních dílnách). ČR je jednou z deseti zemí, které byly podrobněji ve studii analyzovány. Vzhledem k aktuálnosti tohoto tématu zajistím překlad studie pro českou odbornou veřejnost.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign