Nedostatečná ochrana práv občanů EU v některých zemích

Čtvrtek 15. 10. 2015,

Michaela Šojdrová v jednominutovém parlamentní projevu upozornila poslance na problematiku ochrany práv dětí občanů EU ve třetích zemích.

zdroj: timeanddate.com

zdroj: timeanddate.com

Na půdě Evropského parlamentu musím opět upozornit na velikou nespravedlnost, která se děje ve věci ochrany práv dětí občanů EU, které jsou v některých třetích evropských zemích protiprávně zadržovány a nabízeny k adopci.

Zvláště do očí bijící je to právě v těchto dnech, kdy se Evropané snaží pomáhat utečencům mimo jiné i tím, že se snaží zajistit udržení celistvosti jejich rodin v rámci celého procesu probíhajícího azylového řízení.

Norské úřady v minulých dnech rozhodly o odebrání rodičovských práv české matce, její děti, dva bratry, od sebe oddělily a jedno z nich předali k adopci. Na území EU přitom žijí přímí biologičtí příbuzní obou chlapců, kteří o ně navíc projevují zájem. Za jejich bezúhonnost a integritu se dokonce zaručil i český stát, což lze samo o sobě považovat za něco výjimečného.

Je tragické, že EU v 21. století dovolí takovéto sociální experimenty na malých dětech, navíc občanech Unie. Fakt, že se tak děje ve vyspělé zemi, která má svou kulturou i zákonodárstvím blízko k tomu unijnímu, by měl být o to více alarmující. Jejich osud by nás měl zajímat úplně stejně, jako osud jakéhokoliv trpícího dítěte nacházejícího se dnes na území Evropy.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign