Rozpočet 2015 – Nařízení o možnosti ČS omezit nebo zakázat pěstování GMO – Oběhové hospodářství – Epidemie eboly

Pátek 5. 9. 2014, Michaela Šojdrová

Výbor přijal stanovisko k rozpočtu na rok 2015, přijal většinou ty pozměňovací návrhy, které napravují škrty provedené Radou a vrací návrh do podoby předložené Komisí. Za velmi důležité jsem považovala vyslechnout informaci o tom, jak pokračuje příprava nového nařízení (2010/0208 o možnosti členských států zakázat či omezit pěstování geneticky modifikovaných organismů na jejich území), které má umožnit členským státům omezit nebo zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na jejich území.

Dnes tato možnost existuje, ale směrnice 2001/18/ES o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí je dost komplikovaná a proto je členskými zeměmi požadována směrnice nová, která umožní větší autonomii a rychlejší reakce členských států.

Jednání je přesto komplikované – debaty na Radě trvaly 4 roky a jejich výsledkem je mj. návrh z návrhu nařízení udělat směrnici. Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik prezentoval přípravu „balíčku“ opatření týkající se oběhového hospodářství. Bylo to jeho poslední vystoupení na výboru v roli komisaře, řada poslanců vyjádřila ocenění jeho práce v této funkci. K situaci a opatřením proto šíření epidemie eboly v Africe se vyjádřil komisař pro zdraví Tonio Borg.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign