Podporuji zákaz těžebních technologií používajících kyanid v Evropské unii

Úterý 18. 11. 2014,

Na základě výzvy kolegů z Evropského parlamentu jsem se připojila k dopisu směřovanému novému eurokomisaři pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vellovi. V něm jej vyzýváme, aby navrhnul úplný zákaz těžebních technologií používajících kyanid, na kterém shodnul Evropský parlament už ve svém usnesení RC-B7-0238/2010/rebv.1 ze dne 5. května 2010.

Znění výzvy novému eurokomisaři Vellovi.

Znění výzvy novému eurokomisaři Vellovi.

Kyanid používaný při těžbě drahých kovů je vysoce toxickou chemickou látkou, která se řadí mezi hlavní znečišťující látky a může mít katastrofální nevratné dopady na lidské zdraví i životní prostředí. Jen za posledních téměř třicet let se ve světě odehrálo více než 30 závažných nehod, při nichž došlo k úniku kyanidu. Ta nejhorší z nich se stala před čtrnácti lety, kdy z nádrže zlatého dolu uniklo 100 000 m3 vody kontaminované kyanidem do říčního systému Tisy a Dunaje, což tehdy způsobilo největší ekologickou katastrofu v dějinách střední Evropy.

Navíc neexistuje žádná reálná záruka, že k podobným nehodám nedojde znovu. V Česku byl všeobecný zákaz kyanidových technologií zaveden novelou horního zákona (zákon č. 44/1988 Sb.), nicméně katastrofa vzhledem ke klimatickým podmínkám může přijít i z okolních zemí, zákaz pouze v jedné zemi tedy není řešením.

Nyní se navzdory občanským protestům připravuje v osmi členských zemích více než 20 projektů plánujících využití těžebních technologií s kyanidem. Ty mohou výrazně ohrozit zdravé životní prostředí mnoha milionů obyvatel EU. Proto eurokomisaře Vellu vyzýváme k rázným krokům a návrhu zákazu těchto technologií co nejdříve.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign