Předseda poslaneckého klubu EPP Weber k migrační krizi

Úterý 5. 4. 2016,

Předseda nejsilnějšího poslaneckého klubu v Evropském parlamentu - Evropské lidové strany (EPP) - Manfred Weber uvítal navracení migrantů do Turecka a vyjádřil se i k otázce lepší ochrany vnějších hranic EU prostřednictvím agentury Frontex.

"Navracení migrantů je hlavním krokem na cestě ke znovunastolení pravidel a řádu v situaci evropské migrační krize. Zastavena musí být především nelegální migrace. Některé dotčené osoby tato nová opatření samozřejmě nepřivítají, avšak poskytování pomoci v případech ohrožení neznamená, že si lidé mohou kdekoliv ve světě vybrat svá nejoblíbenější místa, ve kterých by chtěli žít. Turecko poskytuje již řadu let útočiště více než dvěma milionům uprchlíků a dokazuje tak znovu svoji ochotu pomoci lidem v nouzi. Je však nezbytné, aby bylo Turecko schopno nadále se o uprchlíky v rozumné míře postarat," uvedl ve svém prohlášení Weber.

"Ozývají se hlasy, jako například ty od sociálních demokratů v Rakousku, které kritizují Frontex za jeho nedostatečnou ochranu evropské vnější hranice. Členské státy však nemají právo na kritiku v případě, že neprosazují a nepodporují přeměnu Frontexu na skutečného ochránce hranic EU a neposkytují Frontexu požadované množství zaměstnanců tak, jak bylo přislíbeno. Podstata neschopnosti řešit migrační krizi - skutečnost, že členské státy příliš diskutují a málo jednají - tak bohužel zůstává zachována," poznamenal předseda klubu EPP.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign