Evropská pohraniční a pobřežní stráž posílí bezpečnost občanů EU

Čtvrtek 7. 7. 2016,

Evropský parlament udělal konkrétní krok v ochraně vnějších hranic Evropské Unie. Definitivně přijal nařízení o evropské pohraniční a pobřežní stráži „Škoda, že tato stráž nefungovala již před rokem. Přesto její schválení vítám a věřím, že pomůže zabránit nelegální migraci,“ říká Michaela Šojdrová. 

Příprava tohoto opatření a schválení Europarlamentem a všemi 28 členskými státy netrvala více než 6 měsíců. Pro občany EU je důkazem, že Unie je schopna nalézt společné řešení v oblasti primárního zájmu - zajištění bezpečnosti na vnějších hranicích.

Stráž budou tvořit nová Agentura vybudovaná z Frontexu a vnitrostátní orgány. Jedná se o sdílenou odpovědnost. Státy tak budou stále plně odpovědné za ochranu hranic. Nové unijní mechanismy nastoupí pouze na žádost státu nebo v případě nezvladatelných migračních tlaků.

Agentura bude nově posuzovat schopnost států čelit tlakům na hranicích. Po vyhodnocení situace vypracuje členskému státu doporučení, případně přijme rozhodnutí, které vymezí konkrétní opatření. V případech, kdy bude ochrana hranice neúčinná a bude ohrožen schengenský systém, může Rada kvalifikovanou většinou rozhodnout o aktivaci evropské pohraniční stráže. „Je dobře, že původní návrh, o zásahu na hranicích měla rozhodovat Komise sama, byl nahrazen kvalifikovaným rozhodnutím Rady. Nařízení tak neomezuje suverenitu států, ale umožňuje zasáhnout v případě zvýšeného rizika, “ dodává Šojdrová.

Agentura rovněž posílila ve flexibilitě. Má vlastní rozpočet, zaměstnance a vybavení. Též má nově k dispozici rezervní tým 1500 pohraničníků, který může nasadit do 5 pracovních dnů. Za pozitivní považuji rovněž pravomoc Agentury poskytnout státům technickou pomoc v navracení nelegálních migrantů.

 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2016-0305+0+DOC+PDF+V0//CS


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign