Slovenské předsednictví EU oficiálně zahájeno i v Evropském parlamentu

Středa 6. 7. 2016,

Dnes vystoupil v Evropském parlamentu ve Štrasburku slovenský premiér Robert Fico, a zahájil tak před poslanci historicky první slovenské předsednictví EU. Ve svém státnickém projevu představil priority a program předsednictví - od efektivního a pružného evropského rozpočtu, přes digitální trh a energetickou unii, až po udržitelné řešení migrační krize.

Slovensko bude podle premiéra ve všech politických otázkách poctivým zprostředkovatelem dohody mezi členskými zeměmi. Je ovšem zřejmé, že předsednictví bude významně poznamenáno negativním výsledkem britského referenda.  Nejde jen o složitá jednání o vystoupení Velké Británie a následných vztazích. Britské referendum ukázalo, že Evropská unie potřebuje sebereflexi, anebo jak to trefně nazval premiér Fico, „inventuru“. Musíme se zamyslet, co děláme správně a co špatně, a zejména musíme najít způsob, jak srozumitelným a uvěřitelným způsobem ukazovat našim občanům nezpochybnitelné výhody integrace. Musíme získat zpět srdce občanů pro projekt evropské integrace. Jen tak můžeme čelit populistům a extrémistům.

Po rozpravě následovala vernisáž výstavy fotografií ze Slovenska, kterou jsem si spolu se svými slovenskými kolegy ráda prohlédla a zavzpomínala na časy, kdy byla tato krásná země ještě součástí společného státu. Slovensko je ale hrdá členská země EU a já jí přeji, aby se v EU uměla prosadit a aby její předsednictví bylo co nejúspěšnější. V těchto těžkých časem EU potřebuje stabilní a rozvážné vedení.

Premiér Fico musel ihned po zahájení výstavy odcestovat do Bratislavy, kde mělo proběhnout hlasování o nedůvěře vůči němu. Osobně jsem mu popřála, aby nedopadl jako Mirek Topolánek během českého předsednictví, a Slováci tak nezopakovali naši chybu z roku 2009.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign