Něžná politika KDU-ČSL

Pátek 23. 9. 2016, Michaela Šojdrová

Dnes jsem společně s ministrem kultury  Danielem Hermanem předala ocenění našim  političkám. Mám z toho velkou a upřímnou radost. Dala jsem si za cíl, že nebudu ztrácet čas nekonečnými debatami o kvótách a ženy, které mají energii a kuráž se politice věnovat, budu pozitivně motivovat. Proto jsem podpořila vznik soutěže „Naše politička 2016“ , kterou letos poprvé zorganizovalo Sdružení žen KDU-ČSL.

Naše političky 2016

Naše političky 2016

Cílem Sdružení je  více  žen  v politice,  protože si myslíme, že máme potenciál, který by mohl být využitý pro lepší činnost zastupitelských sborů – od obcí až po Poslaneckou sněmovnu.  

V letošních volbách do krajů kandiduje za KDU-ČSL 22,6% žen. V porovnání s jinými stranami jsme spíše pod průměrem. (ČSSD 43%, ANO 25%,  Úsvit 37%....), horší než KDU-ČSL je ODS (19%) nebo TOP 09 (20%). 

Jiná je situace ve volbách do Senátu, kde  za KDU-ČSL kandiduje 50% žen, což znamená že KDU-ČSL je nejlepší.

Dnes oceněné političky jsou důkazem toho, že KDU-ČSL ženy v politice vítá, ale  dveře si musíme otevírat samy.  Kde jsou ty časy, kdy  mne Josef Lux  přesvědčoval, abych kandidovala na volitelném místě, protože chtěl, aby  v poslaneckém klubu byly také  ženy.  Obávám se, že to byl ojedinělý případ, ale byly to také začátky. Dnes už jsou podmínky jiné a odvážných a ochotných žen je  víc.

Nebylo vůbec těžké najít v každém kraji ženu, kterou bychom nominovali na ocenění „Naše politička 2016“.  Je to symbolické ocenění. Těch, které  by si to zasloužily je mnohem více  a my budeme  v oceňování pokračovat.  Každý druhý rok  bude SŽ KDU-ČSL oceňovat své aktivní členky v regionech. Bude je tak stavět do popředí zájmu, aby bylo vidět, že tady jsou, že s nimi můžeme počítat. 

Po volbách porovnáme výsledky  s procentem zastoupení žen. Chytrý volič ví, že v ženách je potenciál.  Chytrá politická strana to ví také. Držím našim kandidátkám v krajských i senátních volbách  palce a jsem si jistá, že mají velké šance.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign