Trh práce a rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Úterý 13. 9. 2016,

Evropský parlament dnes hlasoval o usnesení o vytvoření podmínek na trhu práce příznivých pro rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Považuji za důležité to, že Evropský parlament se zabývá negativním demografickým vývojem v Evropské unii. Text v úvodu připomíná pokles míry porodnosti v EU, což je důležité varování. Členské státy jsou nabádány, aby reagovaly na demografický pokles politikou vstřícnou k rodinám, zejména s ohledem na jistotu zaměstnání a obtížné pracovní podmínky. 

S ohledem na výše uvedené důvody bych očekávala, že Evropský parlament bude povzbuzovat členské státy k prorodinné politice, která ocení rodičovskou péči, podpoří pečující členy rodiny, a bude tak podporovat stabilní rodinné vztahy, protože nejde jen o materiální podmínky, ale také o prostředí jistoty, bezpečí, důvěry a dobrých vztahů, které rodina poskytuje a měla by poskytovat.

 

iStock by Getty Images

iStock by Getty Images

Místo toho zde Evropský parlament vyzývá Komisi i členské státy, aby uznávaly a také podporovaly všechny různorodé formy vztahů, které tradiční rodinu mají nahradit, jako jsou registrovaná partnerství či „rodiče“ stejného pohlaví apod.

Tyto nepřijatelné návrhy nijak nesouvisí s původním cílem zprávy.

EP zde zasahuje do pravomocí členských států a zároveň navrhuje opatření, která – navzdory původnímu záměru unesení – vedou k prohlubování demografické krize a nestabilitě rodin. 

Za nepřijatelné také považuji, aby Evropský parlament žádal Evropskou komisi k předložení směrnice o povinné dvoutýdenní a plně placené otcovské dovolené. Řada států má již otcovskou dovolenou zavedenou. Je přirozené, že se změnami společnosti dochází ke změně rolí v rodině a stále více otců se zapojuje do péče o děti. Členské státy hledají cestu k jejich podpoře, proto také česká vláda navrhla pět dní otcovské dovolené pro tatínky, kteří chtějí a mohou pomoci maminkám s dětmi do šesti týdnů od narození. Otcovskou dovolenou tedy ano, ale musí být na dobrovolné bázi.

Přes původně dobrý záměr usnesení pro mne byla jeho výsledná podoba nepřijatelná, a proto jsem je nemohla podpořit.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign