Schválí poslanecká sněmovna dovolenou pro tatínky? Měla by

Pondělí 10. 10. 2016,

Poslanci  poslali návrh na zavedení  tzv. otcovské dovolené do druhého čtení a dali mu tak šanci na schválení.  Jde o užitečné opatření, které může v mnoha případech pomoci mladým rodinám.

Stručně jde o to, že na  jeden týden dovolené by měl mít nárok otec dítěte nebo pěstoun v období 6 týdnů ode dne narození dítěte.  Výše otcovské za kalendářní den činí 70 % denního vyměřovacího základu.

Zdroj: wikimedia.org Foto: Kurt Nordstrom

Zdroj: wikimedia.org Foto: Kurt Nordstrom

V důvodové zprávě k tomuto návrhu se mimo jiné uvádí, že „Účelem této nové dávky bude především posílení vazby mezi dítětem a jeho oběma rodiči v raných týdnech života dítěte, podpora a motivace otců k zapojení se do péče o novorozené dítě a rozvoj vztahů v rámci rodiny a kompenzace ucházejícího příjmu otce z důvodu péče o novorozené dítě a matku krátce po porodu.“ S tímto tvrzením, nelze než souhlasit. Zavedením této dávky vláda vydává jasný signál. Děti jsou záležitostí obou rodičů a to otce a matky! Oba rodiče by měli být zapojení do péče o své dítě již od prvních dnů jeho života.

Přestože je nutné počítat s dopady na státní rozpočet i s komplikacemi pro zaměstnavatele, domnívám se, že se státu i celé společnosti se tyto prostředky vrátí ve stabilnějších a spokojenějších rodinách.

Česká republika patří mezi osm posledních zemí, které v roce 2014 ještě neměly otcovskou dovolenou uzákoněnou. Evropský parlament opakovaně k zavedení otcovské dovolené vyzývá. Naposledy  13. 9. odhlasoval usnesení, ve kterém požaduje novou evropskou směrnici na zavedení  povinné otcovské dvoutýdenní plně hrazené dovolené.   Pro tento návrh jsem samozřejmě nehlasovala, protože jsem přesvědčená o tom, že členské státy  mají mít tato rozhodnutí plně ve své pravomoci a nelze jim  rodinnou politiku diktovat z úrovně EU.   Sama jsem byla v roce 2009 předkladatelkou totožného návrhu, tehdy ještě s místopředsedou ODS  a poslancem Petrem Nečasem.  Vzhledem k úsporným opatřením náš návrh vláda Jana Fischera v té tobě nepodpořila a tak dostává šanci až dnes.

Opatření na „otcovskou dovolenou“  považuji  z pohledu rodinné politiky za pozitivní.  V době populačního propadu a situace, kdy neúplné rodiny s více dětmi patří mezi skupinu obyvatel nejvíce ohrožených chudobou, je třeba každé opatření posilující rodinné vztahy, vítat.

Článek jsem poprvné publikovala na svém blogu v časopise Respekt 3.10. 2016. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign