Američané si zvolili svého 45. prezidenta – Donalda Trumpa.

Středa 9. 11. 2016, Michaela Šojdrová

V předvečer amerických voleb jsem se společně se svým týmem snažila předvídat jejich výsledky i možné reakce. Nezastírám, doufala jsem ve vítězství Hillary Clintonové. Přes řadu nedostatků, to pro mě byla jediná racionální volba. Nedokázala jsem se zcela ztotožnit s heslem jejích skalních příznivců “jsem s ní” (#Iamwithher), ale dokázala jsem se ztotožnit s jejími voliči. Hillary Clintonová coby politička má řadu nedostatků, ale byla rozhodně kvalifikovanější z obou kandidátů. Donald Trump navíc během populistické kampaně rozdělil společnost. Jeho nenávistné výroky vůči ženám i menšinám nás zděsily, stejně jako útržky informací, které jsme se dověděli o jeho podnikání či osobních vztazích. Přesto zvítězil v demokratických  volbách.

Foto: Freeimages.com

Foto: Freeimages.com

Vítězství Donalda Trumpa evokuje vzpomínku na Brexit. Nebudu, ale opakovat reakci “regret and respect” Jeho překvapivě státnická, smířlivá vítězná řeč, ve které vyzval Ameriku k jednotě a vzdal hold své sokyni udělala pozitivní dojem. Jeho cesta do oválné kanceláře vyvolává pocit nejistoty a nestability, ale vše co řekl ve svém prvním státnickém projevu bylo správně. Doufám, že se obklopí kvalifikovanými lidmi a i jeho první (i ty následující)  činy v roli prezidenta budou správné.

Věřím, že Amerika má silné demokratické instituce a celá společnost má silný respekt k demokratickým tradicím a právnímu státu, Ústavě, křesťanským hodnotám a  i Donald Trump v roli prezidenta tyto hodnoty bude ctít. Nejistota, kterou v těchto chvílích pociťujeme, by v Evropě i v České republice měla vést k větší ochotě spolupracovat  a nacházet shodu. Bude to velká zkouška, která nás může spojit.

Spojené státy jsou důležitým partnerem a tradičním spojencem pro Českou republiku i pro celou Evropu. Chápu touhu amerických voličů po změně a doufám, že tuhle změnu přežijeme v míru a bezpečí naší Evropské unie.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign