Případy tibetské buddhistické akademie v Larung Gar a Ilhama Tohtiho

Čtvrtek 15. 12. 2016, Michaela Šojdrová

Přepis krátkého vystoupení na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 15.12. 2016 k situaci v Tibetu a Larung Garu

Panorama klášterního města Larung Gar. Foto klášterním městě Larung Gar. Foto Chensiyuan

Panorama klášterního města Larung Gar. Foto klášterním městě Larung Gar. Foto Chensiyuan

Ráda bych se vyjádřila k situaci v Tibetu a Larung Garu. Se znepokojením pozorujeme, jak se Čína pokouší omezit svobodný rozvoj náboženství a nezávislého duchovního života v tomto ohromném a fascinujícím institutu, klášterním městě Larung Gar. Demolice a vyhánění mnichů pod záminkou sanace přelidněného místa je vážným narušením tibetské kulturní autonomie. Mysleli jsme si, že kláštery za hranice Tibetské autonomní oblasti se těší větší svobodě, ale bohužel tomu tak není.

Jako místopředsedkyně kulturního výboru vnímám nejen lidskoprávní aspekt tohoto problému, ale také jeho kulturní dimenzi. Tibetská kultura, tibetský buddhismus a místa s nimi spojené jsou významným světových kulturním dědictvím a inspirací pro mnoho lidí, i na západě. Čína by si měla uvědomit, že s těmito statky nemůže nakládat hrubě, ale musí je chránit a pečovat o ně. Takzvaný tibetský separatismus, o kterém Čína pořád mluví, je ve skutečnosti jen nenásilnou snahou o kulturní a náboženskou autonomii. Naší povinností je tuto kulturu pomoci chránit, aby ze střechy světa nezmizela pod nánosem takzvané čínské modernity a možná příliš prudkého rozvoje.

 

Celá rozprava je k dispozici na stránkách Evropského parlamentu zde. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign