Evropský parlament má nového předsedu

Úterý 17. 1. 2017,

Novým předsedou Evropského parlamentu je kandidát Poslaneckého klubu ELS Antonio Tajani.  Zvítězil ve 4. kole počtem 351 hlasů. Blahopřeji! O průběhu volby se můžete dočíst  a moje první reakce si můžete také poslechnout na webových stránkách ČT24.

Antonio Tajani je zkušený politik, je spoluzakladatelem italské strany Forza Italia. Do EP byl zvolen čtyřikrát. Mezi lety 2008-2014 působil v Evropské komisi jako komisař pro dopravu a pro průmysl a podniky, také jako místopředseda Komise. Mezi jeho úspěchy patří zavedení odškodnění pro cestujícího v případě zpoždění leteckého dopravního prostředku či zavedení směrnice o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích. Z pohledu KDU-ČSL je jistě dobře, že v čele evropského zastupitelského orgánu je člověk, který se hlásí ke křesťanským a konzervativním hodnotám, který hodlá zastupovat EP demokraticky a nikoliv jako stranický předseda, jak bylo zvykem u jeho předchůdce.

Legislativní období Evropského parlamentu se přehouplo do své druhé poloviny a podle jednacího řádu je nutné opětovně volit předsednictvo parlamentního sboru i jednotlivých výborů. Od roku 2004 se v Evropském parlamentu střídají předsedové dvou nejsilnějších poslaneckých klubů, tedy ELS a kandidáti socialistů. Po výraznějším úspěchu populistických a antievropských stran v evropských volbách v roce 2014 došlo k dohodě mezi ELS a socialisty, ke které se přihlásili i liberálové (ALDE). Podle této dohody byl v první části volebního období zvolen socialista Martin Schulz a ve druhé části obsadí toto místo kandidát ELS. Ukázalo se, že evropští socialisté jsou schopni honorovat dohody pouze v případě, pokud jsou pro ně výhodné. S argumentem, že nechtějí vedení ELS ve všech třech hlavních evropských institucích, pak postavili do klání svého předsedu Gianni Pittellu. Kandidátem ELS byl již v prosinci v lidoveckých primárkách zvolen italský politik Antonio Tajani.

ELS musela na nově přeskupené poměry v EP reagovat. ELS se dohodla s evropskými liberály ALDE o vytvoření proevropské koalice a přizvala ostatní frakce, aby tento blok podpořily. Volba předsedy EP se konala ve čtyřech kolech, v posledním kole došlo k volbě mezi dvěma Italy, Tajanim a Pittellou. Ke koalici ELS-ALDE se v posledním kole přihlásili i evropští konzervativci ECR a společně se podařilo Antonia Tajaniho zvolit novým předsedou evropského parlamentu se 351 hlasy. Nutno podotknout, že česká ODS se k dohodě nepřihlásila a hlasovala tedy jinak, než jejich poslanecká frakce ECR.

Nově vytvořený středopravicový blok má šanci změnit politickou mapu v Evropském parlamentu. Projevilo se to při volbě místopředsedů EP, kdy tři politické frakce vzájemně zvolily své kandidáty. ELS po dobu následujících dvou a půl let bude zastoupena 4 místopředsedy, ALDE dvěma a ECR jedním (celkově 7 ze 14). Z 5 kvestorů pak 4 náleží ke středopravicovému bloku. ALDE nominovalo na pozici místopředsedy EP českého poslance Pavla Teličku, který byl zvolen se 313 hlasy. Je to počtvrté od našeho vstupu do EU, kdy byl Čech zvolen jedním ze 14 místopředsedů.  Česká delegace v ELS na posty ve vedení parlamentu neaspirovala.

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign