Spravedlivá sociální politika ano, „socialistický pilíř“ ne

Pondělí 23. 1. 2017, Poslanecký klub ELS v EP

ŠTRASBURK 19. 1. 2017

Čeští europoslanci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany nepodpořili usnesení EP o evropském pilíři sociálních práv z pera socialistických poslanců, který by měl ustanovit zásady pro fungování trhů práce a systémů sociálního zabezpečení ve státech eurozóny a EU. Usnesení výrazně překračuje zásadu subsidiarity, a to i přes to, že středopravá koalice v EP (ELS, ECR, ALDE) zamítla řadu pozměňovacích návrhů, jako například požadavek na stanovení minimálních mezd v EU.

 

„Jsem zastánkyní rozumné sociální politiky a sociálně-tržního hospodářství a chápu potřebu reagovat na nové formy práce, zejména v souvislosti s digitalizací. Přijaté usnesení jde ale za hranu toho, co považuji za rozumné. Snaha z evropské úrovně regulovat sociální a pracovní právo členských zemí povede jen k prohlubování nezaměstnanosti a k dalším odstředivým tendencím v EU, jejichž vyvrcholením byl např. Brexit,“ říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která působí ve výboru pro zaměstnanost.

„Zpráva obsahuje elementy, které vedou k vhodnému řešení některých fenoménů jako jsou například nové formy práce a pracovních smluv. Pozměňovací návrhy z pera levice však bohužel text posunuly příliš daleko a silně zasáhly do principu subsidiarity. Některé problémy je lépe řešit na úrovni členských států,“ říká Luďek Niedermayer (TOP 09), člen výboru pro hospodářské záležitosti.

Přijaté usnesení obsahuje kontroverzní články týkající se zavedení právní závaznosti pevného evropského pilíře sociálních práv, jehož součástí podle levicových europoslanců by mělo být ustanovení o „slaďování pracovního, soukromého a rodinného života, včetně legislativních návrhů týkajících se mateřské dovolené, otcovské dovolené, rodičovské dovolené“. Zpráva rovněž zahrnuje návrhy evropské levice, která se snaží příliš regulovat nové formy podnikání, jako je přepravní služba Uber a další.

 „Sociální pilíř možná vypadá jako vhodná odpověď na volání z Francie před prezidentskými volbami na jaře tohoto roku, ale jinak se jedná o iniciativu, která zcela ignoruje lekce, které jsme si mohli, nebo spíše měli vzít z Brexitu. Někdy méně znamená více, a to platí zejména o této oblasti činnosti EU. V EU nemáme jeden sociální model, ale 28 modelů, které je třeba respektovat ,“ dodává Michaela Šojdrová.

Tisková zpráva byla zveřejněna na stránkách Poslaneckého klubu Els v Evropském parlamentu. 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign