Tisková zpráva: Na nový program musí Komise dát „nové“ peníze.“

Čtvrtek 6. 4. 2017,

Evropský parlament žádá od Komise, aby pro nový program solidarity plně využila stávající  Evropskou dobrovolnickou službu, aby naslouchala zkušenostem mládežnických organizací a na nový program dala nové peníze.

 

Evropský parlament dnes přijal kritické stanovisko k záměru Komise vytvořit Evropský sbor solidarity mladých lidí. Europoslanci ve svém usnesení především upozorňují na možné překrývání tohoto sboru s jinými programy EU, zejména s Evropskou dobrovolnickou službou a na jeho nejasné financování

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), zpravodajka k rezoluci EP, apelovala během probíhajícího plenárního zasedání EP na vyřešení všech těchto otázek před tím, než Komise představí příští měsíc návrh Rozhodnutí o vytvoření Evropského sboru solidarity: „Základní myšlenka zvýšení solidarity a vytvoření příležitostí pro mladé lidi je bezpochyby dobrá. Návrhu však musí předcházet dostatečné konzultace s dobrovolnickými organizacemi v Evropě. Není možné, aby na vytvoření tohoto sboru doplatili existující, úspěšně fungující, programy, jako je Evropská dobrovolná služba, která funguje velmi dobře již 20 let a je financovaná z programu Erasmus+.“

„Kromě otázky financování není jasné, jak kvalitní příležitosti by Evropský sbor solidarity mladým lidem přinesl. I přes tyto nejasnosti však Komise již nyní umožňuje mladým lidem, aby se do  systému zaregistrovali. Výzva Komise má ohlas, protože již se zaregistrovalo více než 25000 mladých, kteří  doufají, že získají nové zkušenosti a následně lépe naleznou práci. Komise zde však riskuje, že pokud se tato očekávání nenaplní, počet mladých nezaměstnaných a frustrovaných lidí v EU se ještě zvýší,“ dodává Michaela Šojdrová.

Záměr vytvořit Evropský sbor solidarity představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker loni v září v rámci svého výročního projevu o stavu Unie na půdě EP. Jeho cílem má být podle Komise posílit soudržnost a solidaritu zapojením mladých lidí do 30 let do dobrovolné činnosti, nebo pracovních aktivit spojených s řešením náročných situací v EU, jako jsou například odstraňování následků přírodních katastrof či řešení sociálních problémů místních komunit. Náklady na fungování Evropského sboru solidarity by měly být hrazeny z již existujících finančních programů EU.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign