Výbor EMPL schválil novou podobu modré karty EU

Úterý 30. 5. 2017, Michaela Šojdrová

Dnes výbor EMPL Evropského parlamentu schválil legislativní stanovisko k směrnici o modré kartě (blue card), která novelizuje stávající roztříštění systém a zavádí jednotná kritéria vstupu na trh práce EU pro vysoce kvalifikované pracovníky z třetích zemí. Schválené stanovisko prošlo ve znění, které je velmi blízké původnímu návrhu Komise, což jsem uvítala. Pracovní povolení v podobě blue card se nově zkracuje na minimální dobu šest měsíců oproti jednomu roku vzhledem k větším potřebám krátkodobých smluv.

Byla jsem za toto stanovisko odpovědná za naši frakci EPP a podařilo se mi prosadit zachování prahu pro platy držitelů blue card v minimální výšce jednonásobku průměrné mzdy a nutnou konzultaci sociálních partnerů. Dále jsem souhlasila s tím, že samostatně výdělečná činnost pro držitele blue card bude podmíněna zaměstnaneckým poměrem coby vedlejší činnost. Dále byl zvýšen požadavek na doložení odborné praxe v rámci požadavků vysoké kvalifikace. Naší frakci se podařilo zabránit snahám levice zavést požadavky na stejnou mzdu za stejnou práci, což je neúnosná regulace.

Každý rok EU blue card obdrží cca 40 000 žadatelů a tento počet se v souladu s potřebami trhu práce zvyšuje. Členské státy ale mají i nadále možnost provádět testy trhu práce a regulovat příchod pracovníků podle svých potřeb.

 

Jednotlivé body stanoviska:

1) platový práh - Komise navrhla rozmezí 1-1.4 násobku průměrné mzdy. Toto rozmezí zůstalo, byl doplněn požadavek na konzultaci sociálních partnerů

2) kvalifikace - blue card mohou obdržet lidé s VŠ vzděláním nebo s doloženou tříletou praxí, což odpovídalo návrhu Komise. Výbor EMPL přidal požadavky na důkladnější písemné doložení této praxe. Také byla otevřena možnost pro mimořádné sportovní a umělecké talenty.

3) Samostatně výdělečná činnost - Komise chtěla umožnit SVČ držitelům blue card souběžně se zaměstnáním. Výbor EMPL připojil garance, že SVČ musí být „vedlejší”. tj. vedle zaměstnání, tudíž nikoli jako činnost „hlavní”.

4) Nezaměstnaní držitelé blue card budou mít 6 měsíců na to, aby si našli novou práci, poté jim oprávnění vyprší.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign