Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku (12.6. – 16.6. 2017)

Pátek 16. 6. 2017,

Šojdrová: Rozdíl v důchodech mezi muži a ženami v EU je téměř 40% - něco není v pořádku

Evropský parlament tento týden diskutoval i hlasoval o tom, jakou strategii má EU nastavit, aby odstranila nespravedlivé rozdíly v důchodech žen a mužů. Ženy vydělávají v EU průměrně o 16% méně než muži, ovšem když jdou do důchodu, tyto rozdíly se někdy dramaticky prohloubí. Důchodkyně dostávají v celoevropském průměru asi o 40% nižší penzi než důchodci.

V Česku jsou důchody vyrovnanější - rozdíl je 13,4 %. Nicméně v některých členských státech nemá například až třetina žen důchod vůbec žádný. Parlament vyzývá členské státy k odstranění této nespravedlnosti. Zpráva o potřebě vypracovat strategii Evropské unie pro odstranění rozdílu ve výši důchodů žen a mužů a předcházení tomuto rozdílu, není snahou o harmonizaci, upozorňuje Michaela Šojdrová: „ EU chce respektovat dělbu kompetencí mezi EU a jejími členskými státy. Víme, že rozdíly v důchodech žen a mužů existují dlouho. EU nemůže diktovat členským státům, jak to udělat. Je na nich, zda zohlední zásluhovost rodičovské péče v systému důchodového pojištění, zda povzbudí rodiče ke sdílenému čerpání rodičovské dovolené a odpovědnosti za výchovu dětí. Strategie EU ale musí spočívat v zásadní výzvě, podpoře mateřství a ocenění práce pečujících rodičů.”

Zpráva byla Evropským parlamentem jednoznačně přijata – 435 poslanců bylo pro, 67 proti, 175 se zdrželo hlasování.

 

Svoboda: Snídaně o dopravním balíčku

Pavel Svoboda byl na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku hostitelem pravidelné pracovní snídaně pro české europoslance, na kterou pozval delegaci z České republiky vedenou ministrem dopravy Danem Ťokem. "Evropská komise nedávno zveřejnila tzv. silniční balíček, a europoslanci tak měli možnost diskutovat přímo s ministrem dopravy o tomto velmi aktuálním tématu a dozvědět se více o postoji České republiky ale i ostatních členských států v Radě k důležitým bodům tohoto návrhu," říká Pavel Svoboda. 

 

Europoslance nejvíce zajímala nová pravidla, ve kterých Komise mimo jiné navrhuje změnit předpisy pro kabotáž (přeprava nákladu mezi dvěma místy v jednom státě cizím dopravcem). Dnes platí, že dopravce může provést maximálně 3 dopravní operace (nakládka, vykládka) během 7 dnů, a poté musí opustit území daného státu.  Nově se navrhuje snížit počet dnů pro kabotáž ze sedmi na pět dní s neomezeným počtem dopravních operací. 

 

Evropská komise také navrhuje nová pravidla v mezinárodní přepravě pro vyplácení minimální mzdy řidičům v závislosti na počtu dní, které řidič stráví v jiném členském státě v rámci jednoho měsíce. Pokud dopravce stráví v jiném státě více jak 3 dny v měsíci, bude muset být řidiči po celou dobu (včetně 1. a 2. dne) vyplácena minimální mzda onoho státu. Na kabotáž by se vztahovala minimální mzda státu již od prvního dne provádění kabotáže. 

 

Svoboda: Porušování lidských práv v Pákistánu

Na plénu Evropského parlamentu se 15. června konala rozprava ohledně situace v Pákistánu, konkrétně v souvislosti s porušováním lidských práv a trestu smrti. Do debaty na plénu se zapojil i Pavel Svoboda a zmínil případ křesťanky Asie Bibi, která byla v této zemi odsouzená k trestu smrti za tzv. rouhání. „Za její případ jsme již několikrát intervenovali, naposledy jsem žádal, ať je pozastaven 5letý Akční plán ve vztahu k Pákistánu, nebude-li Asia Bibi propuštěna. V listopadu se konalo vyhodnocení tohoto plánu a zdá se, že se v něm bude pokračovat, přesto, že jsou lidská práva v Pákistánu stále pošlapávána, a dokonce jsou zde i snahy o zrušení NGOs. Žádám proto znovu, dokud nebude Asia Bibi propuštěna a dokud nebude na znovuzavedený trest smrti uvaleno moratorium, neuzavírejme tento Akční plán s Pákistánem znovu,” řekl mimo jiné Pavel Svoboda.

Zdechovský: Českému válečnému novináři hrozí v Thajsku až pět let vězení za převoz neprůstřelné vesty

Válečného reportéra Radana Šprongla zadržela za údajný převoz vojenského materiálu thajská policie. Vadilo jí, že celníci našli v jeho odbaveném kufru vojenskou helmu a neprůstřelnou vestu. Momentálně je propuštěn na kauci a čeká na soudní proces, ve kterém mu hrozí jeden až pět let vězení. Europoslanec Tomáš Zdechovský se jej zastal při jednání pléna a poprosil evropskou diplomacii o zapojení se do vyjednávání o propuštění.

„Jádro nedorozumění leží v tom, že v Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany, a i pouhou vestu a helmu považují za vojenský materiál. Pan Šprongl přiznal, že udělal chybu, když si přesně nezjistil, zda může mít tyto věci v zavazadle, absolutně nikomu ale neublížil, proto mi až pětileté odnětí svobody nepřipadá adekvátní,“ říká Zdechovský a upozorňuje, že Thajci kvůli témuž provinění zadrželi i britského novináře Anthonyho Chenga a německého novináře Floriana Witulského.

„S thajskými diplomaty jsme už ale v úzkém kontaktu a pevně věříme v rychlé vyřešení celého nedorozumění,“ uzavírá Zdechovský.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign