Soutěž - Evropský rok kulturního dědictví 2018 - III. - Holešovského skladatele obdivoval W. A. Mozart

Úterý 6. 6. 2017,

Období 17. a 18. století bylo v českých zemích dobou velkého rozvoje kultury. Období baroka nám zanechalo mnoho kulturních památek a děl. S Holešovem je kromě zámku, parku a církevních staveb spojen i odkaz proslulého hudebníka Františka Xavera Richtera. O jeho dětství takřka nic nevíme. Předpokládá se, že se zde narodil v roce 1709. Vzdělání získal na jezuitském gymnáziu v Uherském Hradišti.

Svou kariéru rozvíjel v německých zemích. Sedm let působil jako knížecí kapelník v bavorském Kemptenu, kde se oženil. Pro Richtera bylo důležitým krokem usazení v Mannheimu, kde se stal členem dvorní kapely místního kurfiřta. Mannheim patřil v té době k evropským hudebním centrům. Richter zde založil školu, která vychovávala hudebníky. Pro knížecí orchestr zkomponoval desítky symfonií. Kromě světské jej přitahovala také hudba duchovní. O hloubce jeho znalostí svědčí, že psal teoretická pojednání o hudbě.

Po ukončení mannheimské životní etapy Richter cestoval po Evropě. Úspěšně koncertoval v Anglii, Francii a Holandsku. V roce 1769 přijal místo kapelníka katedrály ve Štrasburku. Richter se tu stále více přikláněl k duchovní hudbě. Působil tu až do své smrti v roce 1789.

V této době se jeho životní příběh protnul s postavou Wolfganga Amadea Mozarta. Mozart v roce 1778 strávil 5 měsíců v Mannheimu, kde skládal, studoval hudbu a stýkal se s bývalým Richterovým orchestrem. S Richterem se osobně setkali téhož roku ve Štrasburku. Ve svých dopisech otci Mozart zmínil, že vyslechl jednu Richterovu mši, kterou popsal jako okouzlující.

V Holešově připomíná skladatele busta v zámeckém parku, základní umělecká škola pojmenovaná po slavném rodákovi a také holešovské náměstí. Na počest hudebníka nese jeho jméno i jedna ze štrasburských ulic. Dodnes můžeme často vyslechnout mnoho oblíbených Richterových skladeb.

Otázka:

Kde došlo k setkání F. X. Richtera s W. A. Mozartem?

A)Vídeň

B) Mannheim

C) Štrasburk

Odpovědi zasílejte do 20. června na e-mailovou adresu: info@sojdrova.cz. Jméno výherce belgických pralinek a alsaského vína bude uvedeno na stránkách Týdeníku Kroměřížska 20.6. 2017.

V neděli dne 14. května byli  v Kroměříži na Velkém náměstí vylosováni výherci druhého kola soutěže k  Evropskému roku kulturního dědictví 2018. 

1. JARMILA ŠTOLFOVÁ, Kroměříž 2. PETRA SMETANOVÁ, Kroměříž 3. MUDr. KAREL NOVÁK, Kroměříž

Správná odpověď byla: B) Malíř Josef Mánes měl možnost se seznámit s jinými Evropany na Slovan-ském sjezdu, který se konal v Praze.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign