Dům Václava Havla ve Štrasburku

Pondělí 3. 7. 2017, Michaela Šojdrová

Ve středu 5. července bude slavnostně otevřena budova Václava Havla ve Štrasburku. Slavnosti  se zúčastní předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani i vdova po zesnulém presidentovi Dagmar Havlová.  Bude odhalena bronzová socha hlavy Václava Havla, jejíž autorkou je Marie Šeborová, tapiserie od Petra Síse a budou představeny slavné fotografie Tomkiho Němce. Samotná budova byla postavena již v roce 1955 a sloužila pro účely Rady Evropy. Evropský parlament budovu před pár lety odkoupil, poté prošla důkladnou rekonstrukcí. Měla jsem tu čest o otevření domu Václava Havla promluvit na plénu v Evropském parlamentu. Dovoluji si zveřejnit svoji řeč. 

Shodou okolností je to dnes přesně 25 let, co de facto začal rozpad Československa nezvolením Václava Havla prezidentem částí poslanců zvolených na Slovensku, kteří požadovali rozdělení federace a samostatné Slovensko.  Václav Havel následně odstoupil z funkce prezidenta, chápal touhu slovenského národa po emancipaci a po vzniku samostatné české republiky byl v lednu 1993 zvolen prvním českým prezidentem. Jeho čin přispěl k tomu, že Československo se rozdělilo mírovou a poklidnou cestou formou dohody, kterou některé země obdivují a mohou se inspirovat.

Hovořím o tom, protože tuto středu, na státní svátek ČR (Cyril a Metoděj) budeme zde ve Štrasburku otevírat budovu Václava Havla. Jsem ráda, že Václav Havel zůstane spojen s obranou lidských a občanských práv.

Sídlu evropského ombudsmana bude jméno Václava Havla slušet.  Věřím, že by z toho měl radost, a zároveň by souhlasil s tím, že byrokracie a plýtvání spojené se stěhováním EP  mezi Bruselem a Štrasburkem je zbytečné.

Štrasburk je symbolické město pro Francouze i Němce, na břehu Rýna. Pro nás Čechy musí být jasné, že změnu jednoho sídla není možné prosadit jinak, než postupným sbližováním. Je to něco co nemůžeme Francouzům ani Němcům vnutit, jejich symbolické přátelské gesto v podobě společných staveb a propojením obou břehů má cenu milionů válečných obětí a ty se nedají vyčíslit ničím.

My Češi můžeme být v této chvíli hrdí na to, že zde v tomto městě ponese sídlo Evropského ombudsmana jméno Václava Havla.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign