Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku (2.10. – 5.10. 2017)

Pátek 6. 10. 2017,

Tisková zpráva poslanců Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Štrasburk/Praha

Šojdrová: Ekonomické postavení ženy nezlepšíme jen tím, že ženy pošleme do práce

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) ve svém projevu ke zprávě „Posílení hospodářského postavení žen v soukromém a veřejném sektoru v EU“ apelovala na dodržování zásady stejné odměny za práci žen a mužů a prosazování antidiskriminační legislativy.

Podpora žen pečujících o děti a slaďování rodičovské a pracovní role jsou však podle Michaely Šojdrové neméně důležité kroky v posílení hospodářského postavení žen v soukromém a veřejném sektoru v EU. „Ekonomické postavení ženy nemůžeme zlepšovat jenom tím, že ženy pošleme do práce a zabráníme jim mít děti a být matkami. To by byl velký omyl,“ uvedla Michaela Šojdrová jeden z důvodů proč pro zprávu nehlasovala, přestože se dlouhodobě zasazuje o odstranění diskriminace žen a za ocenění žen jako matek a jejich rodičovské péče.  „Postavení žen nejlépe zlepšíme tím, když oceníme jejich mateřství, rodičovskou péči a umožníme jim volbu v rodičovské a profesní kariéře,“ řekla na závěr.

Usnesení k této problematice Evropský parlament schválil v úterý 3. 10. Všichni tři poslanci KDU-ČSL byli proti.

 

Svoboda: Dosavadní jednání o Brexitu jsou nedostatečná

Evropský parlament přijal na říjnovém plenárním zasedání rezoluci týkající se Brexitu, ve které se konstatuje, že v jednáních s Velkou Británií nedošlo doposud k dostatečnému pokroku ve stěžejních oblastech týkajících se práv občanů, otázky Irska a vypořádání finančních závazků Spojeného království. Podle europoslanců je důležité, aby v těchto třech oblastech bylo dosaženo dostatečného posunu ještě před tím, než započnou jednání o budoucích vztazích mezi EU a Velkou Británií a o přechodném období.

„Brexit je bohužel velmi špatnou zprávou pro nás i pro celou Evropu. V dnešním propojeném světě je velká škoda, že dochází k tříštění a rozporům v demokratické části světa. Diskuse o Brexitu, Katalánsko, to vše jen posiluje snahy o destabilizaci. Odchod Velké Británie však paradoxně vede k volání po větší integraci 27 států. V této nové situaci v Evropě musíme jako Česká republika zaujmout jasný postoj a definovat naše priority. Se současným postojem, že si nepřejeme vícerychlostní Evropu, nemusíme v budoucnu vystačit. Proto jsou nadcházející parlamentní volby v Česku obzvlášť důležité,“ říká Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru EP.

Šojdrová: Ekonomické postavení ženy nezlepšíme jen tím, že ženy pošleme do práce

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) ve svém projevu ke zprávě „Posílení hospodářského postavení žen v soukromém a veřejném sektoru v EU“ apelovala na dodržování zásady stejné odměny za práci žen a mužů a prosazování antidiskriminační legislativy.

Podpora žen pečujících o děti a slaďování rodičovské a pracovní role jsou však podle Michaely Šojdrové neméně důležité kroky v posílení hospodářského postavení žen v soukromém a veřejném sektoru v EU. „Ekonomické postavení ženy nemůžeme zlepšovat jenom tím, že ženy pošleme do práce a zabráníme jim mít děti a být matkami. To by byl velký omyl,“ uvedla Michaela Šojdrová jeden z důvodů proč pro zprávu nehlasovala, přestože se dlouhodobě zasazuje o odstranění diskriminace žen a za ocenění žen jako matek a jejich rodičovské péče.  „Postavení žen nejlépe zlepšíme tím, když oceníme jejich mateřství, rodičovskou péči a umožníme jim volbu v rodičovské a profesní kariéře,“ řekla na závěr.

Usnesení k této problematice Evropský parlament schválil v úterý 3. 10. Všichni tři poslanci KDU-ČSL byli proti.

Zdechovský: Musíme více chránit řidiče kamionů

Při rozpravě o bezpečnosti na evropských silnicích interpeloval Tomáš Zdechovský eurokomisařku Věru Jourovou s otázkou, zda hodlá Komise na evropské úrovni zavést taková opatření, aby se dařilo efektivně předcházet případům nezaslouženého pokutování řidičů za převaděčství a s tím spojeným pokusům migrantů o ilegální překročení hranic


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign