Michaela Šojdrová podpoří nespravedlivě zatčené turecké novináře

Úterý 24. 10. 2017,

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP) se společně s dalšími europoslanci rozhodla stát patronkou pěti nespravedlivě stíhaných a zatčených tureckých novinářů. Účelem tohoto spojení je usilovat o jejich okamžité propuštění.

Iniciativa propojit poslance a novináře bude oznámena na společné tiskové konferenci, která proběhne v úterý 24. října ve 14:00 v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

"Těchto pět případů je jen zlomek z mnoha. Žádáme, aby utrpení novinářů, jejich rodin a přátel skončilo," uvedla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Michaela Šojdrová v kampani na podporu tureckých nezávislých médií bude patronkou Akina Atalaye, výkonného ředitele nezávislého tureckého deníku Cumhuriyet, který byl zadržen 11. listopadu 2016 na letišti v Istanbulu, po příletu z Berlína. Turecké úřady ho obvinily z napojení na údajné teroristické skupiny kolem tureckého duchovního Fethullaha Gülena (FETÖ) a Strany kurdských pracujících (PKK). Akin Atalay je jedním z mnoha zadržených a obviněných zaměstnanců deníku Cumhuriyet, je uvězněn v istanbulském vězení Silivri a jeho příští soudní slyšení proběhne 31. října 2017.

V Turecku je nyní za mřížemi téměř stovka novinářů. Podle organizace Commitee to Protect Journalists se jedná o zemi s nejvyšším počtem zadržených novinářů na světě. Podle oficiálních statistik jich bylo v roce 2016 zatčeno 81. Neoficiální zprávy hovoří ještě o větším počtu. Řada z nich je držena v předběžné vazbě, čelí obviněním z terorismu i doživotním trestům odnětí svobody.

Evropský parlament opakovaně odsoudil svévolné věznění řady novinářů v Turecku, vyzýval k jejich okamžitému propuštění a k této problematice vydal dvě usnesení – Usnesení Evropského parlamentu ze dne 27. října 2016 o situaci novinářů v Turecku a Usnesení Evropského parlamentu ze dne 6. července 2017 o zprávě Komise o Turecku za rok 2016.

Projektu „Twinning“ ve spolupráci s Committe to Protect Journalists a Human Rights Watch se účastní tito poslanci Evropského parlamentu:

  • Fabio Massimo Castaldo (Itálie, EFDD)
  • Tanja Fajon (Slovinsko, S&D)
  • Rebecca Harms (Německo, Greens/EFA)
  • Jordi Sole (Spain, Greens/ EFA)
  • Michaela Šojdrová (Česká republika, EPP)

 

Tisková zpráva EPP k podpoře tureckých novinářů


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign