Jiří Pospíšil a Michaela Šojdrová: Evropská diskuse o kvótách se posouvá

Úterý 12. 12. 2017,

Europoslanci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany dnes uvítali přístup předsedy Evropské rady Donalda Tuska k tzv. migračním kvótám. Členské státy musí najít řešení založené na solidaritě a konsensu všech.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, uvádí: „Již dnes je všem v Evropě zřejmé, že se diskuse o reformě dublinského systému posouvá a je vidět snaha najít společné řešení, se kterým budou souhlasit všechny země. Vítám proto postoj Donalda Tuska k nefunkčním migračním kvótám, které zbytečně rozdělují Evropskou unii. Předseda Tusk nahlas vyslovil to, co říkáme již dlouhou dobu. Jeho postoj otevírá cestu k nalezení shody mezi všemi evropskými státy.“

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), místopředsedkyně českých poslanců v ELS, k tomu dodává: „Tusk otočil kormidlo správným směrem. Na protiimigrační rétorice v mnoha členských státech těží extrémistické strany, které však nevyvíjejí snahu řešit problémy. Toto se bohužel týká i České republiky, a to i v podání českého prezidenta, který se těší z podpory extremistické strany. Evropská diskuse však jde jiným směrem. Centrálně stanovené mechanismy přerozdělování uprchlíků nefungují a já jsem proto ráda, že předseda Tusk navrhuje cestu ke skutečnému řešení migrační krize a obnovení důvěry a spolupráce mezi všemi členskými státy. Česká republika musí být nadále aktivní a pomáhat ve třetích zemích a v ostatních členských státech čelících přívalu migrantů. Naše finanční i materiální pomoc však musí být poskytnuta dobrovolně, na základě solidarity.“

Před čtvrtečním a pátečním zasedáním Evropské rady zaslal Donald Tusk prezidentům a předsedům vlád členských států dopis, ve kterém mimo jiné nastínil další kroky vpřed v oblasti migrační politiky EU, jež by měla být jedním z témat tohoto summitu. Stanovil termín do června 2018 pro nalezení konsensu všech států na aktuálních návrzích revize této politiky. Migrační kvóty však zároveň označil za neefektivní a za hlavní příčinu rozporů mezi státy, která musí být odstraněna. Pokud tato shoda nebude nalezena, předseda Tusk představí nový návrh reformy tzv. dublinského systému.

 


Příprava zasedání Evropské rady ve dnech 14.–15. prosince 2017 - Současný stav jednání se Spojeným královstvím (rozprava)

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign