Dialog EU-Turecko je nutný, ale ne za každou cenu

Úterý 6. 2. 2018,

Evropská unie nesmí přihlížet porušování lidských práv tureckých občanů v jejich vlastní zemi. Měla by rovněž jasně odsoudit vojenský zásah proti Kurdům v syrském Afrínu. Tento vzkaz vysoké představitelce Unie pro zahraniční politiku bude dnes na plénu Evropského parlamentu prezentovat Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Jaromír Štětina (TOP 09).

Tisková zpráva EPP.

Michaela Šojdrová, která se aktivně angažuje v mezinárodní kampani za osvobození tureckých novinářů, říká: „Situace dodržování lidských práv a základních svobod je v Turecku dlouhodobě kritická. Za poslední dva roky režim prezidenta Erdogana uzavřel téměř 130 vydavatelství a uvěznil kolem 160 novinářů. Jejich počet nadále narůstá. Naposledy v souvislosti s kritikou turecké invaze do Sýrie, o níž musí média informovat podle přesných instrukcí tureckého premiéra.“

„Vést dialog s režimem prezidenta Erdogana o těchto závažných zásazích do základních svobod je nyní velmi těžké. Naším úkolem v EU je však o obnovení dialogu usilovat. Nesmíme se otočit zády k milionům lidí, kteří věří v demokratické hodnoty a chtějí žít v zemi, kde bude dodržován právní stát a nezávislé soudnictví,“ uvádí Michaela Šojdrová, která působí v podvýboru Evropského parlamentu pro lidská práva.

Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru pro bezpečnost a obranu, který nedávno navštívil syrskou Rodžavu obývanou Kurdy, říká: „Za rok proběhnou v Turecku prezidentské a parlamentní volby. Podobně jako v České republice, i v Turecku jsou před volbami uměle vytvářeny hrozby národní bezpečnosti. Prezident Erdogan na svém nekompromisním postupu vůči Kurdům sbírá cenné politické body.“

„Ve svém počínání přitom Recip Erdogan nemá mezinárodní podporu. Kurdské Lidové obranné jednotky, proti kterým útočí, nejsou například ve Spojených státech na rozdíl od Turecka považovány za teroristy. Poznal jsem, jak statečně Kurdové dobyli hlavní město ISISu Rakku, jak statečně začali obnovovat ISISem zničené město Kobani. Jsou to spojenci našich amerických spojenců. Nemůžeme je hodit přes palubu, jen pro to, aby byl udržen status quo mezi NATO a Tureckem,“ dodává Jaromír Štětina.


Debata o Turecku, Štrasburk, únor 2018

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign