Šojdrová: Vysílání pracovníků omezí striktní pravidla a zbytečná byrokracie

Čtvrtek 26. 4. 2018,

Předběžná dohoda členských států s Evropským parlamentem na směrnici o vysílání pracovníků bude dnes potvrzena výborem EP pro zaměstnanost. Jak se změny dotknou například i českých pracovníků vysílaných za prací do zahraničí, komentuje Michaela Šojdrová (KDU-ČSL): „Nová pravidla budou v praxi znamenat i to, že například český zedník pracující pro českou firmu na stavbě ve Francii bude pobírat stejnou mzdu jako zedník francouzský. Odpadá tak jedna z konkurenčních výhod českých pracovníků poskytujících za hranicemi cenově dostupnější služby. Firmy vysílající pracovníky budou muset navíc dodržovat požadavky vyplývající z kolektivních dohod, které nejsou snadno dostupné.“

Členské státy po zavedení směrnice do praxe tak budou muset usilovat o svoji konkurenceschopnost na unijním trhu například díky příznivějšímu zdanění nebo nižším odvodům za zaměstnance. Některá z pravidel se během jednání však podařilo vyjasnit ku prospěchu zaměstnavatelů: „Zatímco původně Komise navrhovala, aby jednotlivé části mzdy, jako jsou příplatky pro vyslané pracovníky za práci o víkendech nebo noční směny, byly vypláceny ve stejné výši, jakou poskytují zahraniční zaměstnavatelé, v konečné podobě směrnice je požadavek na stejnou odměnu uplatňován jen v jeho souhrnné výši. Zaměstnavatelé se tak nebudou muset zabývat administrativně náročným srovnáním a dorovnáváním dílčích částí celkové odměny,“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

Do zvláštní kategorie budou podle nové legislativy spadat řidiči kamionů. Na ty se přechodně bude vztahovat směrnice v původním znění. Brzy se na ně ale aplikuje připravovaná samostatná směrnice pro tento sektor, který díky jeho mobilitě nelze regulovat obecnými pravidly pro jiná odvětví. „O toto vynětí jsem sama usilovala, takže jej vnímám i jako svůj úspěch,“ komentuje Michaela Šojdrová.

„Směrnice bude především přínosem pro poskytovatele služeb, které sídlí ve státech s vyšší úrovní mezd. Ve stejné zemi však budou tratit ty firmy, které služeb vysílaných pracovníků využívaly. Těm se, stejně jako například českým zaměstnavatelům, které pracovníky do zahraničí vysílají, navýší výdaje na zakázky. Ohroženi v dlouhodobém horizontu budou i samotní vysílaní pracovníci, kterým sice narostou odměny, poptávka po jejich práci však klesne. Tyto zjevné nevýhody pro české podniky a právní nejistota na celém vnitřním trhu, jsou pro mě stěžejními důvody, proč dohodu dnes nemohu podpořit,“ dodává Michaela Šojdrová.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign