100 let ČSR ve Štrasburku

Úterý 23. 10. 2018,

"Vaše dějiny jsou o překonání válek a totality. Jsou o statečnosti těch, kdo strhávali bariéry a kdo tak činí i dnes. Cesta byla složitá a Češi a Slováci zaplatili vysokou cenu." Řekl to předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, který v Evropském parlantu ve Štrasburku zahájil výstavu věnovanou vzniku a významu Československa. Na desítce informačních panelů jsou popsány osudy Tomáše Garrigua Masaryka či Milana Rastislava Štefánika, ale také československá kultura, věda nebo sport.

Vzpomínkové akce české a slovenské delegace v Evropské lidové ke stému výročí vzniku samostatného Československa začaly v pondělí (22.10.2018) v podvečer, kdy se v kryptě katedrály Notre-Dame ve Štrasburku uskutečnila mše svatá k výročí vzniku republiky. V úterý pak poslanci zahájili v prostorách Evropského parlamentu výstavu k založení Československa. Předseda Evropského parlamentu, Antonio Tajani symbolicky převzal od Michaely Šojdrové velehradský kříž, jehož autorem je známý akademický sochař Otmar Oliva.

Kříž je dar Parlamentu od českých a slovenských poslanců Evropské lidové strany. Antonio Tajani v souvislosti s převzetím kříže uvedl, že tento symbol "představuje naši identitu, dědictví a kořeny". Jasně se přihlásil k tomu, že Evropa je křesťanská, což neznamená, že nemůže být otevřená. Tajani zdůraznil, že křesťanství je společné pojítko mezi evropskými národy.

Na ceremonii k výročí samostatného státu vystoupil i pěvecký sbor AVE z Arcibiskupského gymnázia Kroměříže. Studenti zazpívali obě státní hymny, české lidové písně a Ódu na radost, hymnu EU.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign