Michaela Šojdrová jednala v Řecku o možnosti přijetí migrantských dětí bez doprovodu

Čtvrtek 1. 11. 2018,

Ve dnech 30. a 31. října 2018 europoslankyně Michaela Šojdrová v doprovodu Martina Rozumka, ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU), jednala se zástupci řeckých úřadů, které mají na starosti migraci, azylovou politiku a nedoprovázené děti-uprchlíky. Setkali se také s představiteli mezinárodních organizací, které pomáhají Řecku zvládat krizovou situaci v uprchlických zařízeních na ostrovech i na pevnině (UNHCR, IOM). Navštívili azylový dům pro nezletilé bez doprovodu v Athénách.

Požádala jsem o schůzku ministra vnitra a budu žádat o schůzku i premiéra Andreje Babiše. Ráda bych jim jako prvním předala informace o výsledcích jednání. Není vhodné je informovat přes média. Výsledek cesty vnímám velmi pozitivně. Řecké úřady i mezinárodní organizace nám vyšly maximálně vstříc a jsou připraveny navázat okamžitou spolupráci s českou stranou,“ popisuje jednání Michaela Šojdrová.

„Během setkání jsme se dozvěděli, že stejnou cestou jde i Slovensko, které se inspirovalo mojí iniciativou a již pověřilo svoji ambasádu v Řecku a zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, aby vyjednali solidární přijetí nezletilých uprchlíků bez doprovodu na Slovensko, “ dodává Šojdrová.

Řecké úřady i mezinárodní organizace primárně zajímá, zda se o nedoprovázené děti Česká republika umí postarat.

Řekové velmi pozitivně reagovali na to, že v České republice existuje funkční systém pro přijetí nedoprovázených dětí – cizinců, a hlavně na to, že na tyto děti čekají rodiny, které jsou připraveny si je vzít do péče. Řecká vláda potřebuje hlavně před začátkem zimy uvolnit kapacity v přeplněných táborech,“ komentoval výsledek cesty Martin Rozumek.

Cesta proběhla v součinnosti Ministerstva vnitra a na jednáních byli přítomni i zástupci české ambasády v Řecku.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign