5 zpráv tohoto týdne z Evropského parlamentu, které byste neměli minout

Pátek 13. 2. 2015,

Týden plenárního zasedání ve Štrasburku (9. – 12. února 2015) byl opět nabitý zásadními tématy, o kterých poslanci debatovali a hlasovali. Jednalo se například o regulaci označování původu masa u zpracovaných potravin, lidskoprávní rezoluce týkající se humanitární krize v Iráku a Sýrii nebo ochranu dětí na internetu.

  1. Povinné označování země původu složek masa u zpracovaných potravin

Evropský parlament schválil výzvu k povinnému označování země původu složek masa nejen u čerstvého, chlazeného a zmrazeného masa, ale také u zpracovaných potravin. Pokud by Komise výzvu vyslyšela a navrhla příslušný předpis, výrobci by museli zavést povinné označování původu masa u jednotlivých složek výrobku, tedy například salámu v koupené pizze. Pro výslednou podobu usnesení v tomto usnesení europoslankyně Šojdrová nehlasovala. „Jsem pro účinnou ochranu spotřebitele, nikoli nadbytečnou regulaci,“ vysvětlila. „Zvýšení byrokracie a zatěžování i těch nejmenších výrobců vyšší kvalitu masných výrobků nezajistí.“

  1. Pomoc Ukrajině s reformou jejího vzdělávacího systému

Europoslankyně se sešla s komisařem pro vzdělávání a kulturu, Tiborem Navracsicsem, a debatovala s ním nejen o svých aktivitách v Parlamentu v oblasti podnikatelského vzdělávání mladých, ale především o pomoci Ukrajině s reformou jejího vzdělávacího systému ze strany Evropské unie. Komisař v brzké době na podnět Michaely Šojdrové přijme oficiální delegaci z ukrajinského parlamentu.

  1. Navýšení prostředků na podporu zaměstnanosti mladých z peněz EU

Evropská komise navrhuje zásadní navýšení prostředků na podporu zaměstnanosti mladých v členských státech EU. Vysokou nezaměstnaností mladých lidí trpí i strukturálně postižené regiony v České republice, proto europoslankyně Šojdrová iniciativu vítá. „Důležité je, abychom nestavěli bariéry a místo toho prakticky pomáhali. Například tím, že pošleme peníze tam, kde budou mít skutečný dopad, “ dodala.

  1. Prodloužení mandátu Fóra pro správu internetu a větší ochrana dětí proti zneužívání na internetu

Fórum pro správu internetu je platforma založená OSN v roce 2006, která celosvětově propojuje všechny strany účastnící se správy internetu. Europoslanci hlasováním podpořili návrh na prodloužení její existence o dalších pět let. Žádají, aby Fórum obhajovalo zásady otevřenosti, dostupnosti internetu všem či síťové neutrality. Zároveň volají po větší ochraně dětí před jejich zneužíváním v digitálním prostředí. Evropská unie se musí do řešení aktivně zapojit, neboť sama v této oblasti neposkytuje odpovídající ochranu.

  1. Podpora lidskoprávních rezolucí: krize v Iráku a Sýrii, protiteroristická opatření a masové hroby na Kypru

Michaela Šojdrová podpořila usnesení vyzývající k razantní pomoci uprchlíkům v Iráku a Sýrii. Rezoluce volá po široké mezinárodní koalici proti Islámskému státu. Zdůrazňuje potřebu zakročit proti přidávání se občanů EU k džihádistické válce pod vedením Islámského státu.

Europoslankyně podpořila i rezoluci o protiteroristických opatřeních, která reaguje na tragické události v Paříži. Podle odhadů totiž 3 500 až 5 000 občanů EU opustilo domov, aby bojovali jako zahraniční bojovníci ve válečných konfliktech v Sýrii, Iráku a Libyi, a stávají se hrozbou pro bezpečnost občanů EU. Proto Parlament volá po přijetí opatření ke znemožnění vycestování zahraničních bojovníků, přijetí evropské strategie boje proti teroristické propagandě, radikálním sítím a rekrutování na internetu, a dále volá po přísnějších hraničních kontrolách, potírání nezákonného obchodu se zbraněmi i používání falešné identity.

Europoslankyně připojila svůj hlas také k usnesení o masových hrobech pohřešovaných osob z vesnice v okupované části Kypru. Vesnice byla během invaze turecké armády v roce 1974 bombardována, následně byli vyhnáni její obyvatelé. V roce 2009 bylo nalezeno místo masových hrobů a identifikováno 70 pohřešovaných. Rezoluce odsuzuje mlčení turecké strany a vyzývá, aby Turecko zastavilo odstraňování ostatků z masových hrobů a usnadnilo práci trojstranné Komisi (řecká, turecko-kyperská a OSN).


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign