Erasmus Rotterdamský by měl radost

Pátek 3. 2. 2017,

Program Erasmus+ během uplynulých 30 let umožnil 4 milionům studentů a učitelů jet na zkušenou do zahraničí, studovat na zahraničních univerzitách, vyzkoušet si praxi v jiném kulturním prostředí a naučit se cizí jazyky. Naším úkolem je oblíbený program rozvíjet a zlepšovat.

„Erasmus+ hodnotíme všichni jako velmi úspěšný program, který přispívá ke kvalitě vzdělávání, zaměstnanosti a také k budování evropské identity. Nebojím se zde použít slovo „evropanství“. Všichni, kteří tento program využívají, nás žádají o to, aby program pokračoval, aby byl zvýšen jeho rozpočet, a také zjednodušena administrativa,“ hodnotí program poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Po necelých třech letech od spojení všech dílčích programů pod Erasmus+ musím konstatovat, že značka Erasmus+ znamenala zviditelnění a zjednodušení komunikace. Všichni vědí, že se v něm najde mobilita i partnerství pro všechny skupiny, od učitelů, přes žáky, až po dobrovolníky a sportovce. Přesto máme požadavky na zlepšení. Navýšení rozpočtu o 40 % na toto období (2014-2020) je výborný krok, ale potřebujeme, aby úspěšnost byla ještě vyšší, a také, aby efektivita byla vyšší. Proto je nutné zjednodušit administrativu, např. on-line žádosti a příručku programu,“ vysvětluje Šojdrová. Dále dodává, že Erasmus+ by měl více přispívat ke zlepšování jazykových dovedností, k podpoře dobrovolnictví prostřednictvím Evropské dobrovolné služby.  „Evropské sbory solidarity, připravované Evropskou komisí, by neměly být konkurencí, ale naopak doplněním tohoto úspěšného dobrovolnického programu. Evropský parlament požaduje pokračování podpory podnikatelského vzdělávání i mobility učitelů, která by měla být součástí jejich kariérního postupu,“ uzavírá Michaela Šojdrová.

Evropský parlament přijal usnesení EP o provádění programu Erasmus+ velkou většinou.

 Více informací o programu Erasmus+ najdete také zde.


Video z debaty v Evropském parlamentu z 1. února 2017

Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign