EU prokázala, že se o migraci umí dohodnout. Babišova zásluha to ale není

Pátek 29. 6. 2018, Michaela Šojdrová

Komentář pro info.cz

Včera v noci (28.6.2018, pozn.red.) došlo k průlomové dohodě na summitu lídrů EU v Bruselu v otázce migrace. Představitelé zemí EU se dohodli na tom, že zřídí zadržovací centra pro ekonomické migranty v Africe, kam je budou moci vracet i z Evropy. Aby bylo odlehčeno Itálii, která hrozila, že plány zablokuje, navrhl prezident Macron, že některé státy EU dobrovolně převezmou do speciálních center (hot-spotů) uprchlíky z Itálie a budou vyřizovat jejich žádosti o azyl na svém území.

 

Zároveň definitivně padla myšlenka tzv. povinných kvót, tj. povinné rozdělování žadatelů o azyl do všech zemí EU. Prosadila se tak idea tzv. flexibilní solidarity a nutnosti zadržovat tok migrantů již mimo EU. Tato dohoda zároveň zabrání tomu, aby Německo, Rakousko či jiné země musely zavést kontroly na hranicích. Schengen a volné cestování přes hranice je zachráněno, což je skvělá zpráva pro českou veřejnost a podniky.

Nechci, aby to znělo povýšeně, ale to, co bylo včera dohodnuto, říkám se svými kolegy z KDU-ČSL již několik let. Donedávna jsme byli v menšině a naše myšlenky byly považovány za nehumánní či extrémně pravicové. Nyní nám dala za pravdu Merkelová i další politici, kteří dříve volali po kvótách jako jediném možném řešení. Aby tato dohoda vydržela, budeme muset i my časem ukázat určitou dobrovolnou solidaritu se zeměmi, které jsou vystaveny přílivu uprchlíku, zejména Itálií a Řeckem.

Zásluhy na této dohodě si nyní přisvojuje Andrej Babiš, který nás na summitu reprezentoval. Babiš není mezi lídry EU dobře zapsán, jeho trestní stíhání je v jiných zemích EU vnímáno velmi negativně. Skutečnost, že Německo obrátilo, je výsledek vytrvalého úsilí všech politických představitelů uvnitř velkých evropských politických rodin, nás jako europoslance v Evropské lidové straně nevyjímaje.

V Evropě platí, že abyste byli bráni vážně, musíte být konstruktivní, konzistentní a realističtí. Morální a etické zakotvení, které je důležité např. pro evropskou křesťanskou demokracii, je také stěžejní. Ve svých postojích musíte být především důvěryhodní. Nic z toho Andrej Babiš není a nebude. Včerejší průlomová dohoda jeho zásluhou není. Je to plod naší vytrvalé práce uvnitř Rady a Evropského parlamentu. K něčemu jsou naši zástupci v Bruselu dobří, nemyslíte?


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign