Europarlament se zabýval sexuálním obtěžováním žen na veřejnosti

Čtvrtek 4. 2. 2016,

Poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku otevřeli otázku sexuálního obtěžování a násilí páchaného na ženách na veřejných místech. Podle agentury EU pro lidská práva se s fyzickým či sexuálním násilím setkala ve svém životě každá třetí žena. Přestože je násilí na ženách obecným problém nesouvisejícím jen s uprchlíky a v Evropě se dotýká velkého počtu žen, ať už se jedná o domácí násilí či sexuální obtěžování na veřejnosti, impulsem k debatě byly útoky, ke kterým došlo během silvestrovské noci v německém Kolíně nad Rýnem. Do diskuse se na plénu parlamentu zapojila i Michaela Šojdrová, která akcentovala především důraz na zvýšení bezpečnosti:

 

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:USMC-04952.jpg

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:USMC-04952.jpg

"Paní předsedající, proti násilí na ženách bojuji, ne protože bych byla feministka, z toho mě opravdu nepodezírejte, ale protože ochrana důstojnosti lidského života je prioritou nás křesťanských demokratů také zde v Evropském parlamentu.

My víme, že bohužel násilí na ženách není v Evropě něco nového, jak již zde bylo řečeno, až 30 % procent žen se zde s násilím setkává, ale tu dnešní diskusi vyvolal bezprecedentní útok na ženy v Kolíně nad Rýnem, kdy tento útok byl během silvestrovské noci z řad uprchlíků. A my čekáme, že uprchlíci přijmou azyl s vděčností, že se budou chovat s určitým respektem.

Bohužel, myslím, že není možné podceňovat tato bezpečnostní rizika, naopak. Ukazuje se, že je potřeba zvýšit bezpečnostní opatření. Samozřejmě, že takový útok posiluje protiuprchlické nálady, a to si nepřejeme. Myslím si, že ani zde v Evropském parlamentu není možné k tomu mlčet a že si musíme být vědomi rizik, které zvýšená koncentrace lidí z jiného socioekonomického, z jiného sociokulturního zázemí přináší, a my musíme na to odpovědět, teď mám na mysli členské státy, ale i Evropskou komisi, musíme odpovědět zvýšenými bezpečnostními opatřeními."

Kromě zvýšené aktivity policejních a jiných příslušných orgánů, které v Německu na Silvestra selhaly, je podle Michaely Šojdrové řešením také prevence v podobě cílených školení nově příchozích imigrantů a uprchlíků o tom, jaká je naše kultura a jaké jsou naše zvyklosti založené na staletích odlišného vývoje. Musíme trvat na tom, že všichni nově příchozí budou dodržovat naše zákony a respektovat naše zvyklosti, nebo bude proti nim postupováno razatně a budou okamžitě vyhoštěni. ČR v tomto směru podniká poměrně zdařilé kroky (kurzy jazyka a kultury pro uprchlíky), které by mohly být inspirující: http://www.denik.cz/z_domova/ministri-schvalili-integracni-plan-pomuze-zaclenit-i-uprchliky-20151120.html

 

Zdroj fotografie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:USMC-04952.jpg


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign