Europoslanci drží hladovku na podporu vězněné ukrajinské pilotky

Pátek 6. 2. 2015,

Poslanci Evropského parlamentu začali ruskému velvyslanci při EU Čižovovi zasílat řetězově dopis, ve kterém požadují propuštění vězněné ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Spolu s tím bude každý den jeden z poslanců hladovět, aby Savčenkovou symbolicky podpořil. S návrhem přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Zdroj: Voices of Ukraine

Zdroj: Voices of Ukraine

„Život paní Savčenkové je v ohrožení, její hladovka dnes trvá již 56. den," upozorňuje Šojdrová, která dnes symbolicky hladoví jako třetí z poslanců po litevském kolegovi Auštrevičiusovi a německé poslankyni Harmsové. Symbolickou štafetu po Šojdrové převezme Belgičan Demesmaeker.

„Solidaritu vyjadřují poslanci a poslankyně napříč politickými frakcemi a bez ohledu na národnost. Naďa Savčenková je sice držena v izolaci a naše hlasy k ní nedolehnou, nicméně je jisté, že tato naše společná akce povzbudí její blízké i všechny, kteří chtějí svobodnou, demokratickou a evropskou Ukrajinu,“ uvádí europoslankyně.

Poslanci Evropského parlamentu jsou přesvědčeni, že Rusko svým postupem vůči Naděždě Savčenkové porušuje Evropskou úmluvu na ochranu lidských práv a základních svobod, kterou samo podepsalo. Rovněž upozorňují na skutečnost, že se Savčenková stala 26. ledna členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy a požívá tak diplomatické imunity.

Celá akce navazuje na předešlý dopis adresovaný prezidentu Putinovi, na který ale Kreml dosud nereagoval. Původní dopis tehdy podepsalo 61 poslanců.

Situací na Ukrajině se Evropský parlament podrobně zabýval na svém lednovém zasedání ve Štrasburku, kde výraznou většinou přijal poměrně rozsáhlé usnesení. „Dnešní Ukrajina nepotřebuje jen naše sympatie, ale i reálnou pomoc," uzavírá Šojdrová, která v daném usnesení spatřuje jasný signál a vůli EU pomoci.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign