Europoslanci poslali výzvu všem ministrům vnitra a spravedlnosti EU na přijetí nedoprovázených dětí z Řecka

Čtvrtek 12. 3. 2020, Tisková zpráva

Tisková zpráva

Skupina pro práva dětí Evropského parlamentu (Child Rights Intergroup) zaslala dopis  ministrům spravedlnosti  a vnitra všech členských zemí  EU a požádala je o okamžitou a koordinovanou pomoc nedoprovázeným dětem, které uvízly v uprchlických táborech v Řecku.  

„Řecká vláda v minulých měsících opakovaně požádala členské státy o pomoc s nedoprovázenými dětmi, které žijí v nevyhovujících až tristních podmínkách v uprchlických táborech. V dopise zaslaném i českému ministrovi vnitra v září 2019 Řekové navrhli i  konkrétní počty dětí, které by jednotlivé státy mohly být schopné přijmout. Pomoc nedoprovázeným dětem v Řecku se stala v těchto dnech i prioritou i Evropské komise a k přijetí těchto dětí vyzval členské státy i předseda Evropského parlamentu David Sassoli,“ popisuje současné aktivity EU v této věci europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), místopředsedkyně Skupiny pro práva dětí EP. 

Europoslanci v dopise ministrům vnitra a ministrům spravedlnosti navrhují společné řešení a koordinaci pomoci nedoprovázeným dětem.  V dopise stojí: 

Vyzýváme proto ministry spravedlnosti a vnitra členských států EU k:

  • Vypracování strategického akčního plánu pro nouzové přemístění dětí bez doprovodu z řeckých ostrovů;
  • Zajištění plného respektování nejlepšího zájmu dítěte a upřednostnění rodinných vazeb pro přemístění dětí bez doprovodu;
  • Zajištění ochrany pro všechny děti bez doprovodu, které uvízly na řeckých ostrovech;

„Jsou to děti, které jsou bez ochrany, bez adekvátní lékařské péče, trpí traumaty. Každý další den bez ochrany a bezpečí je dlouho a je jedno odkud jsou. Některé členské státy např. Německo, Finsko, Francie, Portugalsko se již k výzvě připojily,“ dodává Michaela Šojdrová.

 

Child Rights Intergroup


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign