Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) diskutovala s odbornou veřejností ve Zlíně o grantech poskytovaných Evropskou komisí

Pondělí 27. 6. 2016,

Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová ve spolupráci s Institutem pro Evropskou politiku EUROPEUM přestavila na setkání s odbornou veřejností 24. června ve Zlíně publikaci o programech Evropské komise. Tzv. komunitární programy mohou v regionech dobře využít malí a střední podnikatelé, obce, neziskové organizace i školy.

Přímo z evropského rozpočtu prostřednictvím grantů Evropské komise tak u nás už byla podpořena například lokální gastronomie v méně známých turistických destinacích – projektem CZ EDEN 2015, nebo záchrana smilníkových trávníků v Beskydech i promítání českých a evropských filmů v rámci projektu Europa Cinemas.

„Některé tyto programy mají velký potenciál, ale v České republice jsou zatím méně využívané. Například program pro zaměstnanost a sociální inovace, který má podpořit udržitelnou zaměstnanost, bojovat proti sociálnímu vyloučení a chudobě̌. Na program je vyčleněno více než 9 mil. EUR, ale zatím v ČR neznám instituci, která by program využila“ vysvětluje svoji motivaci věnovat se komunitárním programům Michaela Šojdrová.

Na komunitární programy bylo v rozpočtovém období 2014-2020 vyhrazeno celkem přes 200 mld. EUR. Některé programy jsou oproti předcházejícímu období změněné nebo dokonce nové.

 „Chci povzbudit potenciální zájemce v regionech, dát jim více informací i s příklady úspěšných projektů. Jsme v první polovině programového období 2014-2020. To znamená, že většina projektů se začíná teprve realizovat. Proto je mým cílem získat také zpětnou vazbu od těch, kteří se do programů hlásí, anebo se již zapojili a mají zkušenost s jejich fungováním. Chci se od nich dozvědět, jak jsou spokojení a co by se dalo zlepšit. Považuji za svoji povinnost zasadit se o efektivní využívání prostředků EU,“ dodává Michaela Šojdrová.

Publikace je k dispozici ke stažení ZDE.

Delší verze publikace s informacemi o další skupině programů je k dispozici ZDE.

Kontakt pro média: Eva Rybková, e-mail: erybkova@europeum.org, mobil: 778 492 769

 


Dokumenty:

Publikace o fondech Evropské komise

Publikace o fondech Evropské komise - delší verze


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign