Hlásím se opět ze Štrasburku

Pondělí 3. 10. 2016, Michaela Šojdrová

Zdaleka ne všichni občané EU vědí,  že Evropský parlament má  dvě sídla. Jedno v Belgii, v Bruselu a další ve Francii, ve Štrasburku. Vedle toho má ještě sekretariát, který je v Lucemburku. V plném rozsahu jsem si to uvědomila letos při rozhovoru s jedním britským učitelem. Ten nesouhlasil s odchodem Velké Británie z EU, ale protestoval proti nesmyslnému „každoročnímu stěhování“ Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku. Myslel si totiž, že je to jednou za rok.  Vůbec nechtěl věřit tomu, že se tam všichni poslanci se svými týmy stěhují každý měsíc a ročně to stojí 5 miliard korun. Upřímně si myslím, že jsou to  zbytečně vyhozené peníze a proto jsem se přidala k iniciativě „Jedno sídlo“ (Single seat), ve které společně s řadou dalších evropských poslanců bojujeme za to, abychom ukončili toto nesmyslné cestování mezi Bruselem a Štrasburkem. Neměli bychom zapomínat, že neméně důležitá práce poslanců se odehrává v regionech.

Štrasburk je krásné historické město přímo na hranici mezi Francií a Německem. Nápad mít oficiální sídlo Evropského parlamentu právě tam, na francouzsko-německé hranici vznikl na počátku evropské integrace z dobrého úmyslu. Volba tohoto města pro původní sídlo EP měla pomoci zabránit mocenským tahanicím mezi Francií a Německem a zahojit rány z 2. světové války a z ještě dřívější prusko-francouzské války (1870-71). V jisté době to nepředstavovalo problém, aby poslanci jezdili do Štrasburku, konkrétně do budovy Rady Evropy, kterou EP dříve využíval. Postupně ale narostl význam Bruselu jako hlavního města ostatních institucí EU, ale štrasburské sídlo zrušeno nebylo. Naopak každoměsíční stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem bylo ještě posíleno otevřením zbrusu nové a velkolepé budovy ve Štrasburku v roce 1999.

Symbolika Štrasburku je jistě velká, ale náklady na toto pravidelné stěhování jsou šokující. V praxi to znamená, že  jednou za měsíc jedeme na týdenní služební cestu mimo Brusel. Vaše peníze a naši energii můžeme využít rozumněji. Efektivní fungování evropských institucí je v zájmu nás všech. Není důvod, proč bychom se měli neustále stěhovat mezi Bruselem a Štrasburkem.  Zlepšení výsledků práce to nepřinese. Jedno sídlo stačí, ale je třeba o tom přesvědčit ještě i ty poslance, kterým plýtvání penězi daňových poplatníků nevadí.  



Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign