Hlasování o pomoci ukrajinským dětem jasně ukázalo jednotu EU v podpoře Ukrajiny

Čtvrtek 15. 6. 2023,

Na červnovém plenárním zasedání jsme drtivou většinou schválili urgentní zprávu o mučení a trestním stíhání dvou šestnáctiletých ukrajinských chlapců, kterou jsem iniciovala. Oba chlapci byli Ruskem obviněni z plánování sabotáže a hrozí jim až 20 let vězení. Hlasování jasně ukázalo, že podpora Ukrajiny ze strany EU je stále jednotná – pro návrh hlasovalo 425 poslanců z 443 hlasujících.

Tyhran Ohanesjan a Mykyta Chanchanov – dva šestnáctiletí chlapci z Ukrajiny, jejichž příběh je další ukázkou nelidskosti Putinova režimu. Oba jsou pronásledováni ruskými orgány činnými v trestním řízení už od 30. září 2022. Tyhran byl unesen z domova, kde žil se svou babičkou. Jeho rodina celých pět dní netušila, kde se jejich syn nachází. Ten byl tou dobou vyslýchán ruskými vyšetřovacími orgány, brutálně bit, a byl dokonce podroben i elektrickým šokům. Proč? Vyšetřovatelé chtěli, aby se přiznal, že připravoval sabotáž na melitopolské železnici, která by ruským vojákům zabránila v získání materiálně-technické základny. Po pěti dnech média o jeho zmizení konečně informovala a Tyhran byl propuštěn – pod podmínkou, že se bude místním orgánům činným v trestním řízení denně hlásit. Mykyta se jako zázrakem zatčení vyhnul, ale později byl také povinen se denně hlásit vyšetřovatelům a účastnit se výslechů a dalších vyšetřovacích pokusů. Zásadní zlom nastal 24. května 2023. Vyšetřovací výbor Ruské federace vznesl na oba chlapce obvinění za plánovanou sabotáž na berďanské železniční trati, za což jim hrozí 10 až 20 let vězení. Řádné právní pomoci se jim nedostalo. Můžeme předpokládat, že děti budou brzy zatčeny a postaveny před soud.

O tomto případu jsem se dozvěděla od neziskové organizace Media Initiative for Human Rights (MIHR). Jejich práci jsem znala už z Bruselu, ale během své návštěvy Ukrajiny jsem měla možnost potkat se s nimi osobně – přímo tam, kde působí. Odvádějí opravdu záslužnou práci. Když mě jejich zástupci oslovili s informacemi o tomto případu, věděla jsem, že musím něco udělat. Navrhla jsem proto, abychom tento problém projednali na červnovém plenárním zasedání a dali dohromady usnesení, které jasně vyjádří naše stanovisko a vyzve mezinárodní společenství, aby chlapcům pomohli. Díky rychlé reakci Evropského parlamentu byl bod během několika dní zařazen na program zasedání a urgentní zprávu jsem dostala na starost jako zpravodajka.

Bylo klíčové jednat rychle. V pondělí jsme usnesení začali řešit v pracovní skupině, ve středu jsme o něm diskutovali na plénu a ve čtvrtek byl návrh přijat. A to drtivou většinou – pro usnesení hlasovalo 425 poslanců z 443 hlasujících.

Ve společném návrhu usnesení požadujeme, aby Rusko okamžitě zastavilo proces proti oběma chlapcům a umožnilo jim odejít na území kontrolované Ukrajinou. Vyzýváme také Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby jejich bezpečný návrat usnadnil. Zároveň navrhujeme, aby byly všechny osoby, které jsou odpovědné za jejich pronásledování, zařazeny na sankční seznam EU. V neposlední řadě vyzýváme k propuštění všech ukrajinských občanů nezákonně zadržovaných Ruskem. Znění celého společného usnesení najdete zde.

Krátce po hlasování se mi ozvala Olha Reshetylova z výše zmíněné iniciativy MIHR. Její poděkování mě zahřálo u srdce a ujistilo mě, že má smysl se v pomoci Ukrajině aktivně angažovat. Dodala také, že je tato podpora pro chlapce zcela zásadní a že pevně doufá, že pachatelé čtou aktuální zprávy a bojí se o své osudy.

Ukrajinské děti jsou nejzranitelnějšími oběťmi ruské válečné agrese. Podle ukrajinské platformy Children of War zemřelo v důsledku ruské invaze nejméně 488 dětí a minimálně 1.016 jich bylo zraněno. Ví se také o 19.499 dětech, které byly deportovány do Ruska; 3.924 dětí se aktuálně pohřešuje. Jako maminka a babička si ani nedokážu představit, jakou zoufalost a utrpení musí rodiny těchto dětí prožívat.

Únosy ukrajinských dětí a jejich rusifikace jsou něco hluboce nelidského. Tento případ je ještě o krok dál. Všichni, kdo se podíleli na pronásledování Tyhrana a Mykyty, musí být postaveni před soud a musí proti nim být uplatněny přísné sankce ve všech zemích civilizovaného světa. Děti jsou budoucností Ukrajiny a tu jí Rusko chce vzít. To nesmíme dopustit.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign