Jak spolu souvisí surrealismus, Cyril a Metoděj a igelitové tašky?

Čtvrtek 5. 7. 2018, Kamila Zahradníčková

Rok  2018, je rokem evropského roku kulturního dědictví a k tomu patří i surrealismus. Mým oblíbeným surrealistou je významný umělec René Magritta, který zdůraznil potřebu oprostit se od deja vu a vyhledat pas encore vu („se banir de l´esprit le deja vu et rechercher le pas encore vu).

Dnes (5. července) si v ČR a celé Evropě připomínáme slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, patrony Evropy, kteří přesně přes 1150 lety přišli na Velkou Moravu s cílem pomoci při evangelizaci v rozbouřeném oceánu pohanství. Při pomyšlení na tyto metaforické rybáře lidí se však nemůžeme zcela ubránit materiální složce života.

Prostřednictvím sociálních síti rybáři podávají jasné svědectví, že znečištění oceánů plasty má přímé důsledky a varování ekologických organizací je na místě. Miliony tun plastového odpadu končí každý rok v oceánech a ohrožují tak biodiversitu, narušují křehké společenství živých organismů. Rozklad igelitů v oceánech způsobuje, že ryby i voda obsahují mikročástice těchto plastů, které pak konzumujeme i my.

Na začátku týdne (3. 7.) jsem se připojila k iniciativě Den bez igelitových tašek, abych a upozornila na lepší alternativy, přispěla k udržitelnému rozvoji planety a zmírnila svou ekologickou stopu. I v tomto případě můžeme následovat svaté Cyrila a Metoděje, kteří na Velké Moravě zanechali pouze stopu duchovní a duševní, viditelnou i po 1150 letech.

Kamila Zahradníčková , Stážistka poslankyně EP Michaely Šojdrové


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign