Lidovečtí europoslanci nepodpořili deklaraci OSN k migraci

Čtvrtek 19. 4. 2018,

Štrasburk - Ve středu 18. dubna odhlasovali europoslanci Usnesení Evropského parlamentu k pokroku v iniciativě globálních paktů OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících. Všichni europoslanci za KDU-ČSL ale hlasovali proti.

 „Usnesení naléhavě žádá o vytvoření závazného programu pro přesídlování. Domnívám se, že to musí zůstat dobrovolné a záviset na rozhodnutí států. Legální trasy pro uprchlíky nesmí fungovat jako motivační „pull factor“ pro další masivní migraci,“ vysvětluje lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Europoslanec Tomáš Zdechovský navíc deklaraci na plénu ostře zkritizoval jako bezpředmětnou, protože jen konstatuje stav, nenabízí žádná řešení a existuje zde velké riziko, že bude napříč Evropou vnímána negativně, tedy předně v neprospěch všech válečných uprchlíků i EU samotné.

„Parlament se odvolává na všechny mezinárodní závazky a opakovaně v dokumentu zdůrazňuje ochranu lidských práv v souvislosti s migrací. Čteme ale opět jen vágní fráze, že je nutné sjednotit státy v boji proti migraci a prosazovat sdílenou odpovědnost,“ kritizoval pozici na plénu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle něhož další opakování už mnohokrát řečeného není relevantní mezinárodní reakcí a vyzval EU k hledání konkrétních řešení v Africe. Ty by však měly iniciovat především samotné africké státy.

 „Potřebujeme tu celospolečenskou diskuzi a systémové řešení tak, aby lidé nejraději vůbec nemuseli utíkat do Evropy. Tyto požadavky v usnesení nenacházím, spíše se hledají způsoby, jak všem cestu do Evropy ještě více usnadnit. Tak by se ale vyřešila jen současná nelegálnost přesunů, ne samotná krize s příliš velkým počtem přicházejících a s tím spojená bezpečnostní rizika,“ doplňuje Zdechovský.

„Našim cílem má být dostat v Evropě migraci pod kontrolu a pomáhat uprchlíkům, aniž by byla ohrožena bezpečnost a dodržování práva. Navrhované usnesení jde opačným směrem," uzavírá Pavel Svoboda.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign