Mezinárodní den svobody tisku 2018

Čtvrtek 3. 5. 2018,

„Nenecháme se zastrašit výhrůžkami. Bude nás čím dál víc“ To jsou slova Akina Atalaye, výkonný ředitel tureckého opozičního deníku Cumhuriet, poté co byl minulý měsíc propuštěn z vazby.

Každý rok se 3. května slaví Mezinárodní den svobody tisku a připomínáme si, že média na celém světě by měla být svobodná, nezávislá a vzdáváme hold novinářům a pracovníkům médií, kteří při výkonu své profese přišli o život nebo skončili ve vězení.

Jako například Akin Atalay, který byl ve vazbě 500 dní.  Turecký soud ho odsoudil na 7 let 3 měsíce a 15 dní za podporu terorismu. Čeká teď na rozhodnutí soudu o odvolání a na svobodě nemusí být dlouho.

Evropský parlament opakovaně odsoudil svévolné věznění řady novinářů v Turecku, vyzýval k jejich okamžitému propuštění a k této problematice vydal dvě usnesení – Usnesení Evropského parlamentu ze dne 27. října 2016 o situaci novinářů v Turecku a Usnesení Evropského parlamentu ze dne 6. července 2017 o zprávě Komise o Turecku za rok 2016.

Obdivuji odvahu a odhodlání těchto lidí. Svoboda, pluralita a nezávislost sdělovacích prostředků jsou základními složkami práva na svobodu projevu. Omezování svobody projevu je omezováním základních demokratických práv. #WorldPressFreedomDay


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign