Michaela Šojdrová: S Junckerem se shodnu na unii bezpečnostní, méně pak na unii sociální

Středa 14. 9. 2016, Michaela Šojdrová

Dnes ráno předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl velmi očekávanou zprávu o stavu Unie.

Stejně jako on věřím ve společný evropský projekt a podporuji pozitivní a pragmatický přístup k současné krizi a Brexitu. Souhlasím s tím, že bychom měli udržovat úzké vztahy s Británií, která by měla mít přístup na vnitřní trh, přičemž ale musí umožnit volný pohyb osob na svém území. Oceňuji i snahu o snížení zbytečné evropské administrativy o 80 %. Také kvituji snahu o posílení  investic a řešení nezaměstnanosti mladých.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Je dobře, že se Evropská komise chce zaměřit na to, co občany  v členských zemích  pálí, a to je bezpečnost. Posílení ochrany vnějších hranic a  Evropský fond obrany jsou kroky správným směrem. Zahraniční politika musí být silnější a důraznější, zejména v oblastech řešení konfliktů.

S čím nemohu souhlasit je Junckerovo volání po Evropě více sociální. Nemohu souhlasit s jeho doktrínou „stejný plat za stejnou práci ve stejném místě“.  Evropská unie  by ve svých pravidlech měla naplňovat principy tržního hospodářství, to znamená spravedlivé odměňování, ale také konkurenci.  Domnívám se, že Junckerův návrh není s těmito principy slučitelný.

EU  čelí existenciálním problémům. Co má Evropa dělat,  aby nevymírala? Myslím, že k tomu nám nepomůže více sociálních opatření na úrovni EU. Rodiny s dětmi potřebují perspektivu bezpečí a ocenění rodičovské role.  Nejvíce diskriminovanou skupinou napříč členskými státy jsou matky a otcové, kteří se starají o naši budoucnost.  

Škoda, že na ně pan předseda ve svém projevu o minulém i budoucím směřování EU zapomněl. 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign