Milion chvilek v Bruselu

Úterý 18. 6. 2019, Michaela Šojdrová

Dovoluji si publikovat své poznámky k projevu na demonstraci, kterou organizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii 18.6. 2019 v Bruselu. Projev jsem neřekla v tomto znění, ale hlavní myšlenky na demonstraci zazněly. Demokracie má své pravidla a k těm patří dodržování zásad právního státu.

Brusel se dnes připojuje k mnoha místům, kde se Češi schází, aby si řekli, že nám není jedno, kdo nás reprezentuje.

Milion chvilek je nadstranická občanská iniciativa, která v nás vyvolává vzpomínky na listopad 1989. Já myslím, že jsme se od té doby posunuli dál. Žijeme jako svobodní lidé, chceme zůstat svobodní, chceme být hrdým národem.

Není nám jedno, jak se chová premiér a prezident, jak jeden druhého drží a navzájem si upevňují mocenské pozice. Nechceme být zaměstnanci jedné jediné velké firmy. A především nám vadí ohrožení nezávislosti justice. Nechceme přihlížet tomu, že bude omezována svoboda a nezávislost medií, že se lidé začnou bát říkat pravdu.

Stejně jako vy si i já přeji, aby v České republice byla vláda práva. Evropský parlament velmi pozorně sleduje dodržování zásad právního státu v členských zemích. Opakovaně jsme diskutovali s premiérem Orbánem, polskou premiérkou Sziedlowou, s premiérem Pellegrinim a dalšími. Český premiér Andrej Babiš se jako jediný vyhnul diskusi na plénu Evropského parlamentu. Přesto se v ČR pyšní skvělými vztahy s představiteli EU. Možná ani neví, že v EP ho nečekali jen poslanci, ale také předseda Evropské rady a Komise.

Pokud jde o střet zájmů Andreje Babiše a podezření z neoprávněného použití Evropských fondů, mohu vám slíbit, že v Evropském parlamentu nepolevíme a budeme i nadále trvat na došetření těchto záležitostí.  

Jde o hodně, jde nejen o budoucnost České republiky, ale jde také o tvář EU, jde o to ukázat, že fondy EU jsou skutečně pro vyrovnávání šancí a pro zvýšení konkurenceschopnosti a nejsou určeny pro zvyšování zisků těch největších podniků, které si upevňují své monopolní postavení.

Jsem ráda, že je v naší zemi hodně lidí, kteří jsou ochotni jít a postavit se za pravdu, i když je to něco může stát. Vy víte, že s panem premiérem vedu spor o pomoc dětem, které jsou v řeckých uprchlických táborech. Mohlo mě to stát mandát, ale lidé mi dali důvěru.  Jsem přesvědčená, že jsou principy, kvůli kterým musíme být ochotni riskovat. Pravda za to stojí.

Jsou lidé, kteří nejdou protestovat a říkají, že si počkají na volby.

Vážení spoluobčané, já věřím, že se svobodných voleb dočkáme, ale jsou chvíle, kdy musíme umět říct, že ani demokraticky zvolená vláda si nemůže dělat cokoli.

Co když do té doby přestane být veřejnoprávní televize nezávislá? Co když do té doby budou zlikvidovány nestátní sociální služby?  Co když do té doby budou všechny kauzy A. Babiše odloženy díky novým státním zástupcům? Lidé se začnou bát, aby nepřišli o svoji práci, kariéru.

Jít do ulic, nebát se a říct pravdu v pravou chvíli má smysl.

To ukázali pracovníci Olomouckého muzea umění, kteří se vzepřeli aroganci moci a poukázali na nekompetentnost ministra. Ministr Staněk byl donucen odstoupit a nyní ho ve funkci drží jen prezident Miloš Zeman, aby mohl rozkládat to, co ještě nerozložil.

Ministr Staněk nerezignoval proto, že provedl sebereflexi, ale protože se kulturní obec vzepřela.

My jsme demokraté a respektujeme volby.  Očekáváme, že zvolená reprezentace nebude manipulovat, a nebude nám lhát, nebude podvádět a zneužívat svoji pravomoc. Nebude ve střetu zájmů! A pokud ano, tak tento střet odstraní ve shodě s pravidly.

Pokud premiér odmítá uznat chyby a tvrdí, že vše splnil a že Komise poškozuje ČR, pak nesmíme mlčet. Nesmíme si nechat vnutit Babišovu tezi, že vede spravedlivý boj se zlou Komisí.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign