Návrh Evropského parlamentu komplikuje vysílání pracovníků

Úterý 17. 10. 2017,

Výbor Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální věci schválil návrh svého postoje k novým pravidlům pro pracovníky, které zaměstnavatel dočasně vyšle vykonávat pracovní povinnosti do jiného členského státu. Podle Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) však navrhované změny zkomplikují život firmám a v konečném důsledku i zaměstnancům.

Michaela Šojdrová, která je členkou výboru pro zaměstnanost, svůj postoj vysvětluje: „Jsem zklamaná, že místo kompromisu byla schválena verze, jež má sice za cíl stanovit důstojnější podmínky pro vysílané pracovníky, ale zároveň vytváří bariéry pro jejich vysílání. Vysílání pracovníků by podle schváleného návrhu bylo administrativně výrazně složitější než dnes. Nová pravidla negativně zasáhnou hlavně dopravce, odvětví, ve kterém jsou pracovníci - řidiči - nejvíce v pohybu. Aplikací navrhovaných pravidel se zaměstnavatelé dostanou do velké právní nejistoty. To je důvod proč jsem pro návrh nehlasovala.“

Přijatý návrh usnesení mimo jiné rozšířil odměňování na všechny kolektivní smlouvy, včetně těch, které nejsou univerzálně platné, jako sektorové či regionální smlouvy. Jejich vymahatelnost by se měla řídit tím, zda budou zveřejněny na webové stránce. „Mohlo by jít o stovky stran v cizím jazyce, které by například malá česká firma musela přeložit, pochopit a uplatnit, aby splnila podmínky. Pro menší firmy přestane být podnikání v zahraničí zvládnutelné,“ dodává Michaela Šojdrová.

Téma vysílání pracovníků se stalo výbušným politickým tématem v některých západoevropských státech, jako je Francie, Belgie či Nizozemsko. Michaela Šojdrová k tomu uvádí: „Levnější, dovážená pracovní síla deformuje podle mých belgických kolegů jejich pracovní trh a oni se brání. Chápu snahu režim původní směrnice z roku 1996 revidovat a podmínky uzpůsobit dnešní realitě. To, co mohlo platit pro 15 původních členských zemí, nemusí fungovat v EU27. Revize směrnice však došla tak daleko, že může být ohrožením pro volný pohyb služeb.“

Na konci října bude Evropský parlament hlasovat o mandátu pro jednání s Radou a Komisí. Další osud revize je na dohodě členských států s Komisí a Evropským parlamentem. „Věřím, že výsledný kompromis bude lepší než ten, který včera odsouhlasil Výbor Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální věci,“ dodává Michaela Šojdrová.

Informace o evropské legislativě týkající se vysílání pracovníků a legislativním procesu můžete najít zde.  


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign