O čem jednali europoslanci v lednu

Pondělí 25. 1. 2016,

První plenární zasedání EP v roce 2016 proběhlo ve dnech 18. – 21. ledna. Před poslanci vystoupila polská premiérka Beata Szydlová, která vysvětlovala aktuální kroky své vlády. Otázky vyvolaly zejména některé razantní personální obměny, zejména ve vedení tajných služeb, či rezignace šéfa protikorupční agentury. V takové situaci má Evropská komise k dispozici mechanismy, které mají situaci řešit a logicky jich nyní využila, jelikož tak učinit musí, chce-li dodržovat evropskou legislativu. Místopředsedkyně Komise, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku přednesla Prohlášení k systematickým masovým vraždám náboženských menšin prováděných Islámským státem a k situaci v Sýrii.

Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/EP_Strasbourg_hemicycle_l-gal.jpg

Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/EP_Strasbourg_hemicycle_l-gal.jpg

Evropský parlament přijal usnesení o směřování k Aktu o jednotném digitálním trhu. Dosažení jednotného digitálního trhu založeného na společném souboru pravidel by mohlo posílit konkurenceschopnost EU, mělo by pozitivní dopady na růst a tvorbu pracovních míst, poskytlo by nový impuls jednotnému trhu a učinilo by společnost inkluzivnější a umožnilo nabízet občanům a podnikům nové příležitosti.

Poslanci též přijali zprávu o úloze mezikulturního dialogu, kulturní rozmanitosti a vzdělávání při prosazování základních hodnot Unie. Přijatý materiál klade důraz na to, že smysluplný mezikulturní dialog musí stát na znalosti jak vlastní kultury, tak kultur ostatních a vyzdvihuje jeho význam právě v době ohrožení radikalismem a konflikty.

Z hlediska zlepšení postavení žen stojí zmínit zprávu z dílny Barbary Matery (EPP) o vnějších faktorech, které jsou překážkou podnikání žen v Evropě. Zpráva je relevantní, neboť rozdíly mezi ženami a muži jsou v podnikatelském profesním životě stále zjevné: ze všech občanů EU-28, kteří v roce 2012 vykonávali samostatnou výdělečnou činnost, jen 31 % tvořily ženy. Zpráva identifikuje řadu překážek, které brání tomu, aby ženy v Evropě více podnikaly, a brání v lepším sladění rodinného a profesního života.

Z rozpravy o případech porušování lidských práv, demokracie a právního státu je pak nutné zmínit rezoluci o Severní Koreji.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign