Ochrání Evropský zákon o svobodě médií integritu budoucích voleb?

Čtvrtek 28. 9. 2023,

V sobotu Slovensko rozhodne o budoucnosti země. Říká se to o každých volbách, ale v případě Slovenska je to mrazivá skutečnost. Záhy po vyhlášení výsledků budeme na plenárním zasedání ve Štrasburku schvalovat pozici Evropského parlamentu k Evropskému zákonu o svobodě sdělovacích prostředků (EMFA), který by měl mimo jiné v budoucnosti přispět k zajištění svobody slova, dostatečné ochraně novinářů a tím i integritě voleb.

EMFA je reakcí na rostoucí tlak na nezávislá média a novináře v celé Evropě. Mimo jiné i na tragickou vraždu slovenského investigativního reportéra Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v roce 2018. Oba byli zavražděni kvůli své práci, která odhalovala korupci, podvody a daňové úniky ve vrcholné politice. Jejich smrt nás všechny šokovala a vyvolala masové protesty a politickou krizi, která vedla k pádu vlády Roberta Fica. Politika, který teď straší a lže, chce zastavit vojenskou pomoc Ukrajině i protiruské sankce a vede nečistý desinformační boj o moc sponzorovaný Kremlem.

Ochrana novinářů a redakční nezávislosti 

EMFA je evropské nařízení, které má posílit svobodu a nezávislost médií v celé EU. Měla by mimo jiné lépe chránit novináře a jejich zdroje. Chceme, aby zajistila, že média budou moci plnit svou roli čtvrté moci bez strachu z násilí, zastrašování nebo cenzury. EMFA také stanoví pravidla pro transparentnost vlastnictví médií, financování médií a regulaci online platforem. Velmi zásadní je část, která zavazuje členské státy k zajištění redakční nezávislosti médií. Změny ve vládě, politické, hospodářské a soukromé zájmy vy tak v budoucnosti neměly ohrozit svobodu médií.

Transparence vlastnictví a pluralita médií 

Občané také budou moci využít online databáze vlastníků médií, a to i na místní úrovni. Už nebude možné zpochybňovat kdo vlastní nebo nevlastní mediální dům a jakým způsobem je financován. V neposlední řadě členské státy stanoví pravidla, která zajistí posouzení spojování na mediálním trhu, jež by mohla mít dopad na pluralitu a redakční nezávislost.

EMFA je důležitý krok k ochraně demokracie a právního státu v Evropě a mojí ambicí je, aby byl vyjednán do konce mandátu 2024. Doplňuje už přijatý akt o digitálních službách, který je platný pro všechny země EU, a právě prochází první velkou zatěžkávací zkouškou na Slovensku. Akt o digitálních službách (DSA) zavazuje velké digitální platformy působící v EU, aby aktivně vyhledávaly dezinformace a propagandu. Měly by je srovnávat s ověřenými fakty a spolupracovat s lidmi, kteří se jejich ověřování věnují.

V praxi tak nemohou politické strany na Slovensku zneužívat osobních dat za účely cílené reklamy na online platformách. Dokonce už před platností DSA přistoupily některé platformy k přísnějším podmínkám. Facebook například zablokoval poslance SMER-SSD Ľuboša Blahu, YouTube pak zase kanál strany Kotlebovci.

Slovenské volby se tak stávají velkým testem demokracie nejen na Slovensku, ale i evropské mediální legislativy.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign