Odklad brexitu je jistý. Na jak dlouho? A co obnáší nová dohoda EU-EK?

Úterý 22. 10. 2019, Michaela Šojdrová

Michaela Šojdrová

Ještě včera se ve Štrasburku mluvilo o tom, že na Halloween (31.10.) pojedeme do Bruselu hlasovat o nové dohodě EU-UK.

Dnes se situace změnila a hlasování proběhne asi o dost později. Důvodem je, že víkendový text musí schválit nejen EP, ale hlavně poslanci ve Westminsteru, kteří mají další požadavky a nechtějí jeden z  nejdůležitějších legislativní aktů v historii uspěchat. Pravděpodobně začne platit prodloužení, o které musel  premiér Boris Johnson tak jako tak požádat. Brexit se zřejmě zase odloží, s nadějí, že k odchodu Británie nedojde bez dohody.

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že zahájil konzultace s lídry EU27 o odkladu brexitu. Otevřené jsou všechny scénáře. K tzv. tvrdému brexitu rozhodně nedojde z vůle EU.

Co obnáší nová dohoda EU-UK?

Změnu irské pojistky. Podle nové dohody bude Severní Irsko celním územím UK a nikoli EU. Fakticky ale hranice v Irsku nebude, clít se bude v přístavech a na letištích Severního Irska a v Severním Irsku se budou uplatňovat stejné daňové režimy jako v EU. Tento systém začne platit od roku 2021 a po čtyřech letech rozhodne Parlament Severního Irsko o jeho prodloužení, či nikoli.

Lídři EU novou dohodu mezi EU a UK schválili na summitu 17.-18.10. Takto vyjednaná dohoda je výhodná pro ČR. Dává záruky zachování současného stavu pro české podniky i občany ČR žijící, pracující či studující v UK. Čtyři svobody pohybu zůstanou zachovány. Tento režim bude trvat do roku 2022, kdy se rozhodne, co bude dál na základě nové dohody mezi EU a UK.

Pamatujete si ještě na hranici mezi Českou republikou a Slovenskem?

Problém Irska ukazuje na samou podstatu smyslu EU.  – EU je o "rušení hranic a bariér". Díky EU zmizela hranice napříč irským ostrovem. Absence hranice a rozvoj vzájemných styků velmi pomohl mírovému procesu. Znovuzavedení hranice by tuto rovnováhu mohlo narušit.

Trochu to lze přirovnat k Česku a Slovensku, byť ne s tak krvavou historií jako v Severním Irsku.  Mezi Moravou a Slovenskem dlouho hranice nebyla, pak tam najednou byla a lidem to přišlo divné. Díky EU tam opět hranice není. Jak by bylo divné, kdyby tam opět byla?


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign