Peníze EU se musí k lidem v kultuře dostat co nejdříve

Čtvrtek 17. 9. 2020, Tisková zpráva

Evropský parlament dnes vyzývá k finanční injekci umělcům a pracovníkům kreativního odvětví z fondu obnovy, který členské státy budou mít k dispozici na znovu nastartování ekonomiky. Europoslanci požadují alespoň 12 miliard eur na obnovu kultury po koronaviru.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), mluvčí poslaneckého klubu Evropské lidové strany pro oblast kultury, v této souvislosti upozorňuje na nefunkčnost vládního programu COVID-Kultura: „Češi působící v kulturním odvětví jsou kvůli pravidlům čerpání velmi ohroženi. Ministerstvo kultury vybojovalo necelou miliardu korun, ale není schopné peníze poslat tam, kde jsou v kultuře potřebné. Doufám, že s administrací evropských fondů pomoci to nedopadne podobně.“

Poslanci v dnešním usnesení zdůrazňují přínos kulturního a kreativního odvětví zaměstnávajícího téměř osm milionů lidí v Evropě. Rušení a omezování kulturních akcí, které opět hrozí, má velký dopad na umělce, osoby samostatně výdělečně činné, na kulturní organizace a mikropodniky, které v tomto odvětví převážně působí, ale nakonec i na celou unijní ekonomiku.

„Dostatek okamžitě dostupných peněz pro všechny osoby pracující v kulturním a kreativním odvětví by pomohl zachránit těžce zasaženou českou i evropskou kulturu. V Evropském parlamentu požadujeme, aby 2 % připravované mimořádné evropské finanční injekce členským státům šla přímo a bez zbytečné administrativy na pomoc umělcům a lidem v kulturním odvětví,“ představuje výzvu Evropského parlamentu Michaela Šojdrová.

Kromě toho návrh usnesení požaduje téměř tři miliardy eur z víceletého unijního rozpočtu na program Kreativní Evropa financujícího kulturní akce napříč EU.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign