Požehnání papeže Františka je pro mne posilou

Středa 27. 12. 2017, Michaela Šojdrová

Letos jsem udělala jedno šťastné rozhodnutí. Jela jsem na konferenci evropských politiků do Říma. Doufala jsem, že budu mít příležitost předat papeži fotografii velehradského kříže, který je v Evropském parlamentu. Chtěla jsem, aby věděl, že my křesťané v Evropském parlamentu, se hlásíme ke kříži, že nám víra pomáhá plnit naši službu v politice.  Stále více oceňuji otevřenost a srozumitelnost s jakou papež František hlásá evangelium dnešnímu světu. Symbolicky, v den mých narozenin, jsem měla příležitost jemu i dalším říct: „Modlíme se za Vás a prosím i Vy se za nás přimlouvejte.“.

Věřte, že je někdy velmi těžké v Evropském parlamentu zůstat věrný křesťanským zásadám. Jsme vystaveni velkým tlakům a nejistotě, při hledání správného řešení. Například je to zřejmé ve vztahu k migraci. Je nám jasné, že musíme zajistit bezpečnost a zároveň chceme být solidární – k uprchlíkům a k zemím, které přijímají uprchlíky jako první – k Itálii a Řecku.  

Duchovní oporu nutně potřebujeme a jsme za ni vděčni. Papež František nás vybízí k aktivitě, nejen slovy, ale činy prokazovat svoji solidaritu, lásku a odpovědnost. Jasný úkol pro každého, nejen věřícího člověka, který chce zůstat lidský. Pro politika je to úkol, který neřeší sám za sebe, ale za lidi, které zastupuje a kterým se zodpovídá. 

Někdy je to úkol doslova nadlidský, a tak se přiznávám, že bez duchovní podpory bych nedokázala své poslání v politice plnit. Lidskost je něco, co se z politiky vytrácí a co musíme chránit. Setkání s papežem Františkem, jeho požehnání, pro mne zůstane zdrojem posily pro moji práci a pro rozhodnutí, která mne čekají. Nejen v tomto nastávajícím roce.   


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign