Přehled listopadového plenárního zasedání

Čtvrtek 3. 12. 2015,

Plenárnímu zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku ve dnech 23. - 26. listopadu 2015 ovlivnilo téma nedávných teroristických útoků v Paříži. Diskutovalo se o možnostech posílení pravomocí agentury Frontex a byla přijata aktuální zpráva o předcházení radikalizaci a náboru evropských občanů teroristickými organizacemi, která navrhuje komplexní řešení na úrovni členských států i EU jako celku a zohledňuje poučení z rizik plynoucích ze života v multikulturní společnosti.

 

Zdroj: europarl.europa.eu

Zdroj: europarl.europa.eu

Navrhovaná řešení mají za cíl zejména zamezit rozvoji ghett a vyloučených lokalit, nabídnout formou vzdělání a pracovních pobídek mladé generaci novou životní perspektivu či zamezit hlásání radikálního islámu v mešitách na území Evropy a následné rekrutaci bojovníků IS v rámci členských států EU. Zpráva apeluje rovněž na zefektivnění kontroly internetu jako platformy pro šíření teroristické propagandy. V souvislosti s bojem proti terorismu je nutné usilovat o efektivnější práci agentur EUROPOL a EUROJUST a lepší propojení nástrojů vnitřní a vnější bezpečnosti.

V rozpravě o případech porušování lidských práv, demokracie a právního státu zaujal Parlament mimo jiné jasné stanovisko k nábožensky a etnicky motivovanému vraždění ze strany hnutí Talibán v afghánské provincii Zábul a naléhavě vyzval afghánského prezidenta Ghaního k zajištění ochrany obyvatel.

Zasedání pléna reflektovalo rovněž výsledky neformálního summitu ve Vallettě, konaného ve dnech 11. – 12. listopadu 2015, který zdůraznil, že při řešení migrační krize je nutné zacílit pozornost na sociálně ekonomický a právní rozvoj Afrických zemí, podporovat tamní stabilitu a mír. Česká republika je v tomto ohledu připravena na intervenci finančně participovat. Diskutována byla také vrcholná schůzka G20 z 15. – 16. listopadu 2015.

Pozornosti neušel mezinárodní den proti násilí na ženách (25. listopad), které se v rámci EU týká celé třetiny žen.

Za úspěch je možno označit přijetí zprávy o snižování nerovností se zvláštním zaměřením na dětskou chudobu, k jejímuž utváření mohla M. Šojdrová coby stínová zpravodajka EPP rozhodujícím způsobem přispět a prosadit tak důraz na to, že chudoba dětí je závislá na situaci jejich rodičů a rodin, kterým je nutné věnovat pozornost a podporu; a souvisí rovněž s dostupností kvalitního vzdělání.

Pozitivním signálem pro zaměstnance je schválení strategického rámce EU pro ochranu zdraví a bezpečnost při práci na období 2014–2020, který počítá například s jednoznačnějším stanovením zdravotních ukazatelů a definic nemocí z povolání, či postupným odstraněním tzv. nejistých forem práce. Přestože uvedené zprávy nemají přímé legislativní dopady, jedná se o silný apel na činnost orgánů EU a členských států v obou jmenovaných oblastech.

Zpráva o daňových rozhodnutích a jiných opatřeních podobných svojí povahou nebo účinkem, reagující na skandál Luxleaks, se před svým schválením stala specifickým předmětem debaty i v rámci České národní delegace. Daňová rozhodnutí jsou jednou z komponent, která umožňuje (obvykle velkým nadnárodním) firmám snížit efektivní zdanění, což vytváří na trhu nerovné podmínky. Zpráva vyjadřuje přesvědčení, že automatická výměna informací a povinný společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob jsou nezbytným předpokladem pro dosažení daňového systému EU, který bude v souladu s principy evropského vnitřního trhu. Změny v daňové oblasti vyžadují shodu členských států. Zpráva proto vyjadřuje pouze politickou vůli EP a v současné podobě obsahuje řadu kontroverzních částí. ČND se ztotožnila se stanoviskem frakce a hlasovala pro schválení zprávy s nadějí, že tato poskytne konkrétní inspiraci pro boj s obcházením podnikového zdanění.

Diskutovanou otázkou byl také postoj k používání ftalátů ve výrobě materiálů a spotřebního zboží. Postoj České republiky a stejně tak Evropské komise, (vyslovující se pro dočasné zachování používání DEHP vzhledem k faktu, že v současnosti neexistuje výrobní alternativa), byl v tomto případě v rozporu se stanoviskem Evropské lidové strany. M. Šojdrová se s přihlédnutím k uvedeným protichůdným stanoviskům a probíhající veřejné debatě hlasování zdržela.

Štrasburské zasedání pak obohatilo vyhlášení každoročně udělované filmové ceny LUX PRIZE.

Ještě dřive se uskutečnilo 11. 11. 2015 jednodenní jednání pléna v Bruselu.

Europoslanci se zabývali roční analýzou růstu pro rok 2016 či reformou volebního práva EU. Parlament navrhuje posílit viditelnost evropských politických stran tím, že jejich názvy a loga budou umístěny na hlasovacích lístcích. Navrhuje zavedení povinného prahu mezi 3 % a 5 % pro rozdělení mandátů v členských státech s jedním volebním obvodem a ve volebních obvodech, ve kterých se používají kandidátské listiny a které zahrnují více než 26 mandátů. Vybízí členské státy, aby umožnily hlasování poštou, elektronickou poštou a prostřednictvím internetu s cílem zvýšit účast ve volbách a zjednodušit hlasování pro všechny občany. Dále navrhuje, aby byl konec voleb ve všech členských státech stanoven na 21:00 SEČ v neděli evropských voleb.

 

 

 

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign